onsdag 1 juni 2011

PMI faller

Idag kom Swedbank/Silf med ny data för PMI i Sverige, se nedan för en uppdaterad graf över totalindex samt index för rå -insatsvarupriser.

PMI för maj
PMI;s totalindex föll från 59,8 i april till 56,1 i maj, vilket förstärker den svagt fallande trenden som inleddes under slutet av 2010. Börjar vi se de första tecknen på en försvagning av den starka svenska konjunkturen?

Värt att notera är att även rå- insatsvaruindex föll kraftigt i maj. Om vi kollar historiska data så finns det en stark korrelation mellan fallande totalindex och fallande rå- insatsvarupriser.  Det är inte så konstigt egentligen eftersom efterfrågan på rå- insatsvaror minskar ordentligt vid en lågkonjunktur, vilket snabbt slår på priserna.

I grafen kan vi se att index för rå - insatsvarupriser föll som en sten vid lågkonjunkturen hösten 2008. Nu är fallet inte lika kraftigt i maj 2011 - men det är inte långt ifrån.

Även i USA har de regionala inköpschefsindexen börjat falla ordentligt, igår kunde vi t.ex. läsa att PMI för Chicago föll kraftigt från 67.6 i mars till 56.6 i april. Det är alltså tydligt att vi börjar se en global avmattning av konjunkturen, frågan är väl bara hur stor nedgången blir denna gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar