onsdag 15 juni 2011

Slut på skulder i USA

Som bekant för de flesta så börjar FED;s(Federal Reserve) andra runda av kvantitativa lättnader(QE2) närma sig slutet. Tanken bakom programmet från FED har varit att öka mängden fritt kapital i banksystemet för att få fart på utlåningen till allmänheten.

Vissa kanske hävdar att FED trycker pengar med QE2 men egentligen tar de bara temporärt över ägarskapet av (stats)obligationer.  När obligationerna förfaller så får FED tillbaka sina "tryckta pengar" plus ränta. I realiteten har alltså inga pengar tryckts utan FED har bara bidragit till att öka skuldberget.

Det förekommer att andra varnar för att QE2 kommer att leda till hyperinflation i USA, men med tanke på att det faktiskt leder till ökade skulder så ökar istället risken för deflation på lång sikt.

Att vi ändå har sett hög prisinflation på råvarumarknaden (och på börsen) beror på att banker har börjat spekulera med det fria kapitalet istället för att använda det för utlåning. Det har visat sig vara en mycket lönsam investering - istället för att få några procent i ränta på statsobligationer har de i vissa fall fördubblat kapitalet på aktie och råvarumarknaden.

Bankerna vet att det i realiteten förekommer kraftig deflation på de flesta marknader, det vore därför inte särskilt smart av dem att riskera sitt kapital i utlåning till bostäder som fortfarande faller i värde i många länder, eller till företag som fortfarande inte helt återhämtat sig från lågkonjunkturen.

Det finns viss anledning att misstänka att den senaste tidens prisfall på börsen och för råvaror är relaterad till att QE2 närmar sig slutet. Marknaden väntar nu spänt på vad som komma skall: ska FED ta sig an en tredje runda kvantitativa lättnader: QE3?

Även om inte FED tryckte några nya pengar med QE2 så har staten gjort det i och med att USA;s motsvarighet till Riksgälden(Dep. of Treasury) - gett ut nya statsobligationer för att hålla statsapparaten flytande. Men det finns en gräns, som sätts av kongressen, för hur mycket skulder som kan skapas.

Gränsen som är satt till 14 300 miljarder dollar är redan nådd sedan några veckor tillbaka. För att inte gå i statsbankrutt har Treasury tvingats hålla inne med betalningar och nallat från pensionsfonder. Situationen är med andra ord ganska akut.

I den här artikeln kan vi läsa om den senaste tidens utveckling i ämnet. Ben Bernanke och FED vill höja lånetaket precis som alla andra gånger i historien. Hans argument är att alltför snabba åtstramningar riskerar att sätta stopp för den svaga återhämtningen i ekonomin.

Bernanke har en poäng för det råder väl ingen tvivel om att USA kommer att kastas in i en ny lågkonjunktur om över 100 miljarder dollar i månaden(det nuvarande budgetunderskottet) på sikt försvinner från den amerikanska ekonomin.

Men om lånetaket höjs så talar det mesta för att även USA kommer att drabbas av högre statslåneräntor. Några mindre kreditvärderingsinstitut har redan sänkt kreditbetyget för USA, och om skulderna fortsätter att öka, med fortsatt svag tillväxt i ekonomin, kommer det inte dröja länge innan även de större följer efter.

6 kommentarer:

 1. USA har väl ca 3600 miljarder USD i årliga utgifter och 2000 miljarder i inkomster, samt en skuld på 14600 miljarder, på federal nivå.

  Detta är inte hållbart, det FED gör är att de monetariserar budgetunderskottet och militärapparaten. Det skulle krävas enorma insatser för att få en budget i balans.

  Om bara 4 år är skulden 20 000 miljarder, ska då 50% av intäkterna gå till räntebetalningar??

  The empire is crumbling. De har inte råd med militärapparaten längre.

  QE kan ej upphöra, finns inte en chans, FED måste köpa underskottet, det finns inga andra köpare.

  /FL

  SvaraRadera
 2. Nog tror jag att det finns någon som vill köpa allt - det är fortfarande trippel-A. Räntorna på långa statspapper gick faktiskt upp när Ben startade QE2.

  SvaraRadera
 3. Men tror du verkligen att man kommer låta deflation få härja? Handlar det inte mest om att systematiskt och en gång i taget ge ett provsmak av deflationshotet för att sedan gång på gång kunna rättfärdiga mer QE, låga räntor samt andra inflationsskapande åtgärder?

  Ett deflationsläge a la kredit- och skuldbubblans "stora kollaps" där man tappar kontrollen över situationen (likt 2008 fast värre) skulle väl rimligtvis kunna åtföljas av hyperinflation. Deflation i ett fiatsystem har väl av logiska skäl visat sig närmast obefintlig eller åtminstone mycket kortvarig. Man lär väl använda sig av varenda inflationskapande redskap och trick som finns hellre än att sitta på en mångbiljonstatsskuld under fortlöpande deflation. Kanske till och med damma av antika sedelpressar och skicka ut Ben i helikoptern utströendes sedlar över stad och land.

  Jag tror inte man bör se det som inflation vs deflation. Eftersom det lär bli svårt att tajma när den eventuella deflationssituationen skulle uppstå samt med tanke på sinande naturresurser och peak komplexitet i ekonomin tror jag det är bättre att ställa in sig på stagflation och agera därefter.

  /M

  SvaraRadera
 4. Japans era av inflation har inte direkt varit kortvarig - den har pågått i över 20 år nu.

  Sinande naturresurser kommer att per defintion leda till deflation eftersom det i förlängningen leder till färre belåningsbara tillgångar.

  SvaraRadera
 5. Japan är ett bra exempel, men i längden tror jag förtroendet för valutorna kommer vara en påverkande faktor då de backas upp av och representerar alla dessa skulder som till stor del är grund till problemen. Något som egentligen borde bli mer påtagligt i deflation även om marknaden än så länge fortfarande anser likviditet vara lika med trygghet.

  /M

  SvaraRadera
 6. Ska naturligtvis stå "Japans era av deflation" i min kommentar men det var väl uppenbart.

  Ja det största problmet för fiatvalutor är att de hela tiden kräver större skulder annars kollapsar de under sin egen tyngd. När tillväxten inte längre kan fortgå av ett eller annat skäl så leder det obevekligen till deflation. Hur lång tid deflationskollapsen kommer att ta beror mycket på hur stora skulderna är. Om man som i Japan hela tiden ökar skulderna så kan det ta en evighet.

  SvaraRadera