måndag 27 juni 2011

Svårsålda båtar

Det börjar dyka upp allt fler tecken på att de svenska hushållen är pressade för tillfället. I den här artikeln kan vi läsa om att båtbranschen ser en försvagad försäljning av nya båtar. I artikeln kan vi läsa följande citat från en försäljare. 
Jag är ganska övertygad om att vi har ett stort problem med rot-avdraget. Om man talar med folk inom kök och badrum så går det som tåget och byggare har hur mycket som helst att göra. Jag tror att hushållens pengar går dit.
Det kan mycket väl vara så att svenskarna hellre renoverar badrummet än köper en ny båt men det är väl å andra sidan inget nytt för i år. Nej, det är mer sannolikt att det har blivit svårare att ta nya lån på huset för att finansiera sin konsumtion. Det har inte hänt en enda gång de senaste 20 åren att bostadspriserna inte gått upp över ett år.

Det får konsekvenser eftersom de som varit vana att ta ut pengar ur husbankomaten plötsligt får slut på kontot. Och de som funderar på att ta ut sin tänkta vinst kanske blir besvikna när banken inte är lika medgörliga som de tidigare varit under de glada kreditbubbelåren.

Nu behöver man naturligtvis inte ta lån på huset för att köpa båt, men det har nog förekommit att ett och annat båtlån bakats in i huslånen genom åren. När nu den möjligheten försvinner för de flesta svenskar så är det inte förvånande att det går trögare att sälja nya båtar.

I artikeln kan vi även läsa att det tydligen går ganska trögt att sälja begagnade båtar för tillfället. Enligt artikeln ska det finnas 26% fler båtar ute till försäljning nu jämfört med samma tid förra året. Jag vet inte hur de lyckats hitta den informationen men om man kollar på Blocket just nu så ser man att det finns lite över 20 000 båtar ute till försäljning - ett rätt så bra utbud om man är spekulant. Men frågan är väl hur många som köper båt nu mitt under högsäsong?

Den svaga båtförsäljningen har redan fått genomslag i form neddragningar hos båttillverkaren Hallberg-Rassy som varslade 25 personer i maj. Om det är starten på en ny trend bland svenska båttillverkare så är det naturligtvis inte positivt för den svenska konjunkturen, även om det inte lär få lika stort genomslag som de varsel som just nu förekommer hos småhustillverkare.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  När du tror detta får genomslag på begmarknaden?

  Hur mycket är ett rimligt ras vid kärvare tider? Syftar främst på 2-3år gamla båtar för 170-200kkr.

  Funderar på att skaffa en båt men snart kanske vi har ett scenario från 2008-2009 när man kunde göra riktiga kap på bilar.

  SvaraRadera
 2. Svårt att säga men motorbåtar riskerar på sikt säkerligen ett större prisfall än segelbåtar.

  SvaraRadera
 3. Inte bara båtar! Husvagnar och husbilar borde falla inom samma mönster.

  SvaraRadera