söndag 26 juni 2011

Turisterna flyr Grekland

P1 rapporterade häromdagen om situationen på Kreta i skuggan av den europeiska skuldkrisen. Tydligen har turisterna flytt landet - kvar är bara en handfull skandinaver och ryssar. Alla andra har övergett Kreta och Grekland som turistresmål eftersom priserna är lika höga där som överallt annars i Europa.

Ifall Grekland inte varit med i valutaunionen så hade utan tvekan den lokala valutan fallit mot i stort sett alla andra valutor och turismen hade blomstrat, och det hade i sin tur hjälpt landet att på sikt komma på fötter igen. När nu istället Grekland sitter med euro så blir resultatet istället att turismen mer eller mindre dör ut. Att det är många svenskar på Kreta är ingen tillfällighet - den svenska kronan är en av få valutor som stärkts gentemot euron.

I samband med räddningspaketen har dessutom krav ställts på att höja restaurangmomsen i landet - vilket får resultatet att Grekland blir än mindre attraktivt som turistdestination. Att tro att hårdare åtstramningar på sikt kan få fart på den grekiska tillväxten är en naiv föreställning. Men det är vad det internationella samfundet, med IMF i spetsen, för tillfället ordinerar Grekland.

Istället är lösningen mycket enkel för Grekland - lämna eurozonen och återinför drachman. Det är det enda sättet för Grekland att återigen bli konkurrenskraftigt. Det förstår de flesta greker men tydligen inte Greklands nuvarande regering. Greklands premiärminister Papandreou gick nyligen ut med följande uttalande.
Frågan om att lämna euron är en mångårig debatt. Men om man tittar på fördelar och nackdelar så innebär det många fler negativa effekter. Det stämmer att vi (som euroland) inte kan devalvera, men till exempel skulle ett utträde omedelbart leda till default. Och vi skulle vara tvungna att betala våra skulder dubbelt upp i drachma.
Att en default skulle vara negativt för Grekland är naturligtvis i realiteten ingen nackdel. Istället är det enda sättet för ett insolvent land att komma på fötter igen - skulderna måste skrivas ner ordentligt för att landet ska kunna vända sin negativa ekonomiska spiral. Även om befintliga skulder ersätts med nya skulder med längre löptider så kvarstår faktum: Grekland är fortfarande insolvent.

Ett land som ganska nyligen gick i statsbankrutt är Argentina som satte hårt mot hårt och lyckades förhandla ner skulderna med upp till 75%. Dessutom var en del av nya skulderna indexerade till Argentinas framtida ekonomiska utveckling. Det finns alltså inget stöd för Papandreous uttalande att Grekland skulle behöva betala sina skulder dubbelt upp om euron överges.

Även i Tyskland faller nu stödet för euron kraftigt. Hela 71% av tyskarna är tveksamma till euron - upp från under 50% sedan 2008. Det är intressant att stödet för euron faller i ett av de få länder som har kunnat dra fördelar av den gemensamma valutan. Den försvagade euron har säkerligen bidragit till Tysklands exportsuccé.

I dagens Europa är det egentligen bara politikerna (och bankerna) som talar för den gemensamma valutan. Men det är få politiker som kan ge goda skäl till varför euron är så förträfflig. Ofta blir argumentationen haltande med argument utan saklig grund som i fallet Papandreou. Men då stödet bland folket på eurons hemmaplan Tyskland faller år för år så är det bara en fråga om tid innan det politiska experimentet tar slut.

5 kommentarer:

 1. Greker skall ha satt 450 miljarder euro i utländska banker, bland annat i Schweiz. Om drachman halveras i värde innebär det att grekiska privatpersoner kommer att ha 3 ggr landets BNP i utländska banker!!

  Återhämtningen kan gå förvånansvärt fort för Grekland!

  Få känner till detta, men grekland bestämmer själva om landet skall gå i konkurs. Staten, företag och rikaprivatpersoner kommer ges en möjlighet att sätta alla sina euro i utländska banker och FÖRST DÄREFTER defaultar man. Då har man kvar ALLA pengar men nästan INGA skulder.

  Inte omöjligt att grekiska staten, företag och privatpersoner sätter tillgångar för 250 % av BNP it utländska banker, sedan dafultar och ser valutan falla 50 % och plötsligt har man sedan tillgångar värda 5 ggr mer än hela BNP att hämta hem till Grekland samtidigt som turister kommer välla in i landet och exportföretagen att explodera.

  Notan hamnar hos ECB medan de flesta (rika) greker kommer att gå välbärgade ur krisen.

  SvaraRadera
 2. Grekland står inför en jättemöjlighet.

  Tror inte att det finns ett enda grekiskt bankkonto med mer än 1 000 euro på. Alla med större tillgångar har omlokaliserat pengarna till framförallt Schweizka banker. Redan idag finns tillgångar över 450 miljarder euro i dessa utländska banker.

  ECB har idag fodringar på Grekland om 110 miljarder euro, lika mycket hålls av franska och tyska banker. Det grekiska folket har lånat ut förvånansvärt lite grekiska staten.

  Några dagar innan grekland defaultar kommer den grekiska regeringen ge order till alla grekiska företag att överföra sin euros till utlandet. Då kan vi med lätthet se över 700 miljarder euro i grekiska tillgångar i utlandet.

  Sen defultar man, skriver ned lånen till ECB och utländska banker med över 75 % och ser sin egna valuta falla med minst 50 % kanske 75 %.

  Kvar har man fortfarande över 700 miljarder euro i schweiska banker som man sedan plockar hem till ett värde 5-6 ggr landets egna BNP. Arbetslösheten går då mot 0 när turister strömmar in ("halva priset semster") och exportföretagen får enorma orders från EU/mellanönster.

  En default kostar Europa mycket mer än grekland!

  SvaraRadera
 3. Tillägg till de två kommentarerna ovan:
  Först när den grekiska statens ekonomi är i hyffsad balans kan Grekland att ställa in betalningarna/omförhandla lånen/lämna euron. De har då inte stort behov av att ta nya lån och slipper betala tillbaka stor del av de gamla lånen.
  /Utblick

  SvaraRadera
 4. Några nedslag från krisen…. ”Turisterna flyr Grekland,”

  På många håll i Grekland märker man däremot en nedgång i fråga om den totala turismen till landet.
  De driver en restaurang i Kalives på Kreta och uppskattar att turismen där har gått ned med 50 procent sedan ifjol, bland annat, tror de på grund av de relativt höga priserna i Grekland.

  När vi talas vid är deras restaurang tom. Jag är den ende kunden och framför oss är stranden nästan öde, jämfört med hur det såg ut vid samma tid förra året.

  SR

  Det är förstås möjligt att turismen fallit som en sten sen förra året i Grekland, men artikeln verkar minst sagt osaklig och verkar endast bygga på skvaller och löst prat.

  Om Turismen i grekland minskat pga Euron och att Grekland blivit dyrt borde det ha synts i tidigare turiststatistik. Klart att de bilder som nu kablas ut inte är bra för turismen som vill ha sol bad och avkoppling. Om man ska se till statistiken drabbades Spanien och Portugal hårdast av finanskrisen 2009 men kom tillbaks en del 2010. Grekland är bland de som klarat sig bäst fram till 2010. Näst efter Italien är det Grekland som klarat sig bäst under Eurotiden sen 2002.

  Vi har aldrig tidigare haft så bra möjligheter att kolla olika sorters statistik som nu med internet, några knapptryckningar och t.o.m. kreti och pleti kan kolla eurostats turiststatistik. Märkligt att så få journalister besvärar sig med detta och då inte minst när det gäller ekonomi. Man rapar hellre i kör anekdoter från förmenta ”experter”.

  SvaraRadera
 5. Tror inte på att det är € som är orsaken till att turismen sjunkit i Grekland.
  Som jfr kan nämnas att Spanien har fått en stor återhämtning på turism efter finanskrisen.
  Man är tillbaka på 2007 års nivå. Priserna inom turistsektorn, bar,restaurang och hotell har dessutom sjunkit de senaste åren, vilket inte är fallet med Grekland.

  SvaraRadera