fredag 29 juli 2011

Befolkningen ökar i rekordtakt

Igår kom Eurostat med statistik över befolkningsutvecklingen inom unionen. I hela EU27 så ökade befolkningen med 1,4 miljoner eller 2,7‰(promille). Sverige placerar sig i toppskiktet och kvalificerar sig till en andraplats efter Luxemburg(!). Se nedan för en graf över befolkningsutvecklingen under 2010 inom EU27.
Befolkningsutveckling inom EU27 under 2010
Vi kan se att det verkar finnas en koppling mellan ekonomin i respektive land och befolkningsutvecklingen. Det blir tydligast i Baltikum där Litauen och Lettland toppar ligan i befolkningsminskning. Estland klarar sig dock med en oförändrad befolkning under 2010.

Irland ökar förvisso sin befolkning med 2,8‰ under 2010 men det är betydligt lägre än under 2008 då ökningen låg på 11‰. Det samma gäller för Spanien som under 2010 ökade sin befolkning med 3,6‰ men som under 2008 hade en ökning på 12‰.

Det ser med andra ord ut som om det finns en koppling mellan sämre ekonomisk utveckling och befolkningsutveckling. Inget konstigt egentligen eftersom nettoinvandringen sannolikt minskar kraftigt när det blir svårare att få jobb och skatterna höjs när landets banker räddas. Barnafödandet minskar säkert också när folk får det allt sämre ställt.

Sverige lever som bekant fortfarande i en bubbla och kanske är det därför som vi lyckas få en topplacering inom EU. Se nedan för en graf över hur Sveriges befolkning har utvecklats under de senaste 250 åren.

Befolkningsutveckling i Sverige 1750-2010
Som ni kan se i grafen så är den största bidragande orsaken till den senaste tidens höga befolkningsutveckling ett högt invandringsnetto(antalet invandrare är högre än antalet utvandrare). Invandringsnettot ligger på historiskt höga nivåer och det kan naturligtvis bero på att Sverige för tillfället har en mycket positiv bild i omvärlden.

Födelsenettot(antalet födda minus antalet döda) är förvisso positivt efter att ha varit och dippat under noll under 90-talet men de nivåer vi nu ser är faktiskt lägre än vad vi såg under slutet på 1800-talet. Sen kan man ju undra vad det ökande födelsenettot beror på? Kanske är förklaringen så enkel att svensken generellt har fått det bättre ställt under 00-talet?

Frågan är väl dock om det är så bra att Sveriges befolkning ökar i rekordtakt inför en stundande energi- och matkris? Det var under 1800-talet som utvandringen från Sverige tog fart på grund av en hungrande befolkning. Något som omöjligt kan hända igen kanske vissa säger.

Men vi hade lika mycket åkermark under 1800-talet som vi har nu - antagligen till och med lite mindre eftersom vi byggt köpcentra och villor på bördig mark. Det som gör att vi inte svälter med en befolkning på över 9 miljoner jämfört med strax över 3 under 1800-talet beror på det moderna jordbruket och möjlighet till storskalig import av mat.

Nu är risken liten att vi får en hungrande befolkning de närmaste åren men när de fossila bränslena börjar ta slut och konstgödsel och diesel blir bristvaror samtidigt som andra länder slutar med matexport är det långt ifrån omöjligt att det inträffar igen.

16 kommentarer:

 1. Mycket intressant/relevant! Tyvärr är det ju omöjligt att diskutera invandringen i Sverige så jag slutar där

  SvaraRadera
 2. Skulle vara intressant att veta hur mycket jordbruksavkastningen kan ökas relativt 1800talet i form av nya grödor/odlingskunskap man inte hade då.

  Bör ju finnas nya grödor som ger högre avkastning utan att ha sämre motståndskraft mot ogräs,sjukdomar etc. även om dom inte används så mycket.
  Även GMO kommer ju användas vid en peak oil (svältande folk = revolution och det gillar inte politiker).

  Kunskap om hur man effektivt binder kväve genom vissa växter var väll inte heller var mans kunskap på 1800talet kan jag tänka.

  SvaraRadera
 3. Konstigt att Sveriges nordiska befolkning successivt ersätts med folk från Afrika och mellanöstern! Det är det som överskottet står för.
  Troligtvis kommer Islam att bli den dominerande religionen om ca 30 år.
  Det kommer i sin tur leda till att många svenskar väljer att utvandra (eller bosätta sig i vissa städer/byar)
  Frågan är bara vart ska svensken flytta?
  Förslag tas emot tacksamt..

  SvaraRadera
 4. enligt många olika källor och från olika forskare världen runt kommer nu alltfler rapporter och varningar om att jordens klimat är på väg in i en kallare fas som kommer att kulminera om runt 2020-2030.
  Det kallas bl.a. för "lilla istiden" eftersom man tror att det kan jämföras med klimatet runt 1650 - 1700 , Det var då man kunde ta en armé över Stora Bält vintertid. Themsen i London frös till is på vintrarna, skördarna blev sämre etc. Skulle detta inträffa igen kommer det få katatstrofala konsekvenser på jordens matförsörjning!
  Det är detta som politiker världen över behöver diskutera och lösa ---NU!

  SvaraRadera
 5. Problemet idag är att väldigt få vet hur man brukar jorden, vilket alla kunde för 200 år sedan. Det finns mycket obrukad jord men vem ska odla på den?

  SvaraRadera
 6. Säger som Martin i kommentar nr 1, denna fråga får inte diskuteras i Sverige. Så även jag håller tyst med mina åsikter i ämnet.

  SvaraRadera
 7. Om beslut att skjuta upp barnafödande i USA i den ekonomiska krisens spår skrev jag om i en text för ett tag sedan.

  "Från tidigare ekonomiska nergångar vet man antal födda barn är en pålitlig men släpande indikator på en industrinations fram- eller motgångar."

  SvaraRadera
 8. 1,5 miljoner personer 1750...otroligt

  SvaraRadera
 9. Sluta tro på Jultomten, kärnkraften, magiska grödor och ny teknik ( som bara är dålig science fiction ).
  Utan olja och konstgödsel hamnar vi försörjningsmässigt på 1800-talets nivå.
  Med en medellivslängd på ca 80 år, skulle det ta 40 år att halvera folkmängden i det fallet att inga barn föddes. Om vi fortfarande vill existera som ett folk, måste givetvis några barn födas. Att minska folkmängden till hälften torde realistiskt kräva minst 80 år och till en tredjedel ( 3 miljoner ) troligen minst 100 år.
  Med kommande oljebrist och ekonomiska kollapser, har vi inte denna tid på oss.
  Vi har ingenstans att flytta till och att importera mat i en framtida svältande värld är ingen möjlighet.
  Vad som väntar oss kommer att bli värre än vad som nu händer på Afrikas horn. Vi har dessutom vinterkylan.
  Våra politiker gör absolut ingenting för att dämpa den kommande katastrofen, snarare motsatsen. De förnekar "peak oil" och invandringen får man inte tala om.
  För dem gäller det bara att plocka röster i nästa val.
  Jag anser att detta är grovt landsförräderi!

  / Åke M

  SvaraRadera
 10. Tja, medelåldern kommer naturligtvis sjunka om det blir brist på mat.

  Och för övrigt så kan man konstatera att alla som vill hitta syndabockar som vanligt pekar ut invandrare. Hetsen och kommentarshatet fortsätter i bästa Anders Breivik-anda så folk tror att det är normala åsikter som saluförs.

  SvaraRadera
 11. Cornucopia:

  Vad menar du med hets och var hittar du hat? De flesta är överrens om att det är dumt att öka befolkningen av kända anledningar. Om vi då ändå gör det pga invandring så menar du att det är hets att påpeka detta fakta eftersom det råkar vara invandring?

  SvaraRadera
 12. Jag hetsar inte på något sätt mot invandrarna. Varför skulle de inte komma hit, när de ser en möjlighet att förbättra sin levnadsstandard och dörren står öppen?

  Men vad som nu sker kan jämföras med att placera än fler i en livbåt som redan är överfylld. Resultatet blir att båten sjunker än snabbare. Det går heller inte att lägga skulden på de som sist fick chansen att hoppa i livbåten.

  Var realistisk, vi kan inte lösa andra länders överbefolkningsproblem. Vi är själva redan alldeles för många för att själva klara de kommande kriserna.

  Jag anser också att det är våra politikers ansvar att försöka minska de kommande problemen så att katastrofen inte blir onödigt brutal.
  Att våra politiker håller tyst om vad som väntar oss för att inte tappa röster, är mycket oansvarigt.

  Jag skulle helst se en annan framtid, men de enda lösningar jag sett är tyvärr inte mer än fromma förhoppningar och orealistiska förväntningar på teknik, genmodifierade grödor osv.

  / Åke M

  SvaraRadera
 13. Men snälla cornu!

  Du är en av Sveriges vassaste bloggare (Kvantitativt ligger nära inpå) och oerhört intelligent.
  Du om någon, måste för all sin dar se att konsekvenserna av de senaste 20 årens massinvandring till Sverige kommer bli förödande!? Tänk dig när 10 milj inv skall försöka överleva i ett post-peak oil samhälle, som kanske kan försörja 5 milj som bäst.

  Men det gör inget om man kommer från Irak, Kurdistan eller Borås, vi kommer alla tillsammans bilda ekobyar, odla kåldormar,sätta blommor i varandras hår och leva lyckliga i alla våra dar...som ett enda stort hippiekollektiv. Nej, det är en VÄLDIG NAIV...och FARLIG inställning till framtiden!

  SvaraRadera
 14. @20:36
  njaa...tycker cornu känns lite mer hafsig kvällspress (dvärgbandmask, eu/rysskräck..."världen går snart under" hysterisk).
  kvantitativt känns mer analyserande och omväxlande...lite economist med svensk prägel

  SvaraRadera
 15. Jag blev illamående när jag läste cornus artiklar under attentatet. slutat läsa honom sedan dess.
  var trogen honom dagligen i 2 år. han borde läsa vad Stoltenberg sa om att plocka politiska poänger på tragedier och komma med långsökta associationer.
  åsikter och synpunkter måste man få ha i ett demokratiskt samhälle. men att bruka våld och terror för att få igenom dem? NEJ TACK!

  enig med dig 21:17 rysskräcken etc...
  kvantitavt här däremot ska jag börja följa.
  neutral och saklig. precis som man vill ha det.

  SvaraRadera
 16. "Sverige placerar sig i toppskiktet och kvalificerar sig till en andraplats efter Luxemburg(!)."

  Jag tycker att toppskiktet är fel ord. Det skulle vara som att säga att vi placerade oss i toppskiktet om vi hade bland de flesta morden per capita. En ökande befolkning är med framtiden i åtanke precis som tas upp senare i inlägget och i många kommentarer dåligt, och alltså är vi näst sämst.

  Vi bör inte som ofta sägs av politiker försöka få fart på befolkningsökningen för att kompensera den åldrande befolkningen. Vi måste istället börja fundera på hur vi ska se till att samhället kan klara alla sina funktioner medan befolkningen minskas till en nivå som är anpassad till de kvarvarande naturtillgångarna. Vad den nivån är kan jag inte avgöra, men en gissning är att om man tar bort all matimport och halverar den inhemska produktionen för att beräkna produktionsbortfallet när oljan inte kan driva jordbruket så får man vår långsiktiga mattillgång.

  Jag tycker också att det är intressant att trenden här att befolkningsökningen är kopplad till hur ekonomin går är intressant med tanke på att sambandet ofta är det motsatta. Det brukar vara större familjer och snabbare växande befolkning i fattiga länder, medan rika länder har låg nativitet. Migration (även inom Europa) ändrar förstås det sambandet.

  SvaraRadera