onsdag 27 juli 2011

Mer lån till folket

Idag kom SCB med ny data över den svenska finansmarknaden, se nedan för en uppdaterad graf över ökningstakten för svenska hushålls utlåning sedan 2007.


Ökningstakt för total utlåning, bostadsrätter och småhus

Den ökningstakt över 3 månader som noterades i förra inlägget ser ut att fortsätta även om nivåerna just nu är lägre för samtliga kreditslag jämfört med för ett år sedan. Att det ändå ökar just nu kan bero på att det finns en säsongsvariation i utlåningen som jag noterat tidigare.

Värt att notera i denna månads statistik är även att blancokrediterna just nu ökar mer än på länge. På 3 månader ligger ökningstakten för blancolån på hela 3,54% - högre än för både bostadsutlåning och total utlåning. Vad som ligger bakom den kraftiga ökningen förtäljer inte statistiken men en kvalificerad gissning är väl att lönen inte längre räcker till den berättigade konsumtionen.

Den minskade ökningstakten för den totala utlåningen är alldeles säkert en konsekvens av att bankerna blivit hårdare i sin kreditbedömning. Att utlåningen ändå fortsätter att öka när allt talar för att bostadspriserna är på väg ner för första gången på årtionden är ett tecken på att bankerna ännu inte ser bostadsutlåningen som ett problem.

Det kan dock snabbt ändras när det blir svårare att kränga svenska bostadsobligationer på den internationella finansmarknaden. Idag görs det knappt någon skillnad på vilken svensk bank som emitterar bostadsobligationer - även SBAB som historiskt samlat på sig de svagaste bolånekunderna har högsta rating från S&P: AAA.

Det är inget omedelbart problem för bankerna om värdet på de underliggande säkerheterna faller. Så länge bolånekunderna betalar ränta och amorteringar så är investerarna nöjda. Men nästa vända som bostadsobligationerna ska ut på marknaden är det inte längre säkert att ratingen är lika hög. Det kan t.om. vara helt omöjligt att sälja svenska bostadsobligationer på den öppna marknaden.

För det är faktiskt det som inträffat på samtliga marknader med spruckna bostadsbubblor. Det leder i förlängningen till en likvidetetskris eftersom bankerna får allt större illikvida tillgångar. I USA löste man det genom att lasta över bostadslånen på statliga bolag (Fannie och Freddie), och på Irland har man lastat över problemet på skattebetalarna genom direkta kapitalinjektioner i de bankrutta irländska bankerna.

Det återstår att se hur man "löser" problemet i Sverige. Men allt talar för att vi får se en liknande lösning även här, i stort sett samtliga banker som ägnar sig åt bostadsutlåning anses nämligen för stora för att gå under.

5 kommentarer:

 1. Din gula linje är högst, men du har angivit den att vara "bostadsrätter"
  Blå linje visar "Total utlåning" enligt beskrivningen i grafen.

  Ska det inte vara tvärtom?

  Röd linje (angiven till "småhus" visar lägst belopp. Den kanske är bostadsrätter?) fel även den?

  SvaraRadera
 2. Det är rätt, det är ökningstakten och inte beloppen som avses i grafen.

  SvaraRadera
 3. Avser statistiken nya lån eller ökning av lånestocken. Dvs är amorteringar på gamla lån med i denna statistik?

  SvaraRadera
 4. Skönt att du är tillbaka

  SvaraRadera
 5. 11:09 Det avser den totala lånestocken. Amorteringar är med men de är försumbara i jämförelse med de nya lånen och därför ökar ständigt lånestocken.

  SvaraRadera