torsdag 25 augusti 2011

Blancolån lösningen

Idag kom SCB med ny finansmarknadsstatistik för juli och inte oväntat verkar det som om kredittillväxten fortsätter att avta. Se nedan för en uppdaterad graf över tillväxttakten för utlåningen under 3 månader till de svenska hushållen.

Utlåningstakt till svenska hushåll
Vi kan se att den uppgång i ökningstakten som vi sett under våren har mattats av under juli. Utlåningen till bostadsrätter ser ut att ha tappat mest i ökningstakt men i absoluta tal ökade ändå utlåningen till bostadsrätter med ca 2,2 miljarder mellan juni och juli.

Ökningstakten för den totala utlåningen är stabil mycket tack vare en starkt ökande blancoutlåning. Under juli ökade svenska hushåll sina skulder med ganska precis 10 miljarder. Men vad kan den ökade blancoutlåningen bero på?

Kan det vara banker som lånar ut resterande 15% av köpeskillingen som blancolån vid bostadsköp? Det verkar osannolikt eftersom det enligt uppgift bara är Nordea som tillåter 5% blancoutlåning vid bostadsköp, övriga storbanker följer rekommendationen att 15% ska betalas kontant.

Kan det vara en pånyttfödd shoppinglusta som gör att svensken tar fram kreditkortet för att köpa lite nya roliga iprylar? Nej, det är inte heller särskilt sannolikt då detaljhandeln har utvecklats mycket svagt under våren. Återstår då enligt mig bara en orsak: svenska hushåll tar blancolån för att finansiera vardagen.

När husbankomaten har slut på pengar och lönerna utvecklas svagt finns inga andra alternativ än att ta nya blancolån. Blancolånen ökade på 3 månader med 2,83% eller hela 5 miljarder, vilket är mycket med tanke på att ökningen för lån till bostadsrätter ökade med 9 miljarder under samma period.

14 kommentarer:

 1. Varför skulle det vara fel att finansiera vardagen med lån? Det gör ju de flesta av världens länder, man skall väl göra som de stora pojkarna.

  SvaraRadera
 2. En del kan säkert förklaras med att man gör som för i tiden går till bank 1 och tar banco lån så man klarar insatsen på bank 2.om nu inre hus banken går med på det.var vanligt på 70 talet har jag förstått.

  SvaraRadera
 3. Precis. Och om USA inte betalar sina skulder, varför ska då jag betala mina?

  SvaraRadera
 4. Kanske är det inte iprylar som blancolånen går till utan till bilköp för rätta mig om jag har fel men går inte bilförsäljningen relativt bra ändå?

  SvaraRadera
 5. Bilköp borde väl inte hamna under blancolån?

  SvaraRadera
 6. Stämmer dina siffror verkligen? Om en 2%-ig ökning på 3 månader (din graf) motsvarar 9 miljarder (sista stycket i texten) så skulle totala utlåningen till bostadsrätter vara cirka 450 miljarder (9 / 0,02).

  Och om en 2,83%-ig ökning av blancolånen motsvarar 5 miljarder så skulle blancolånen vara 177 miljarder (5 / 0,0283).

  Jag säger inte att du har fel, det låter bara helt sjukt att blancolånen skulle vara så stora. Både i absoluta tal och i förhållande till lånen på bostadsrätter.

  177 miljarder, det är 30 000 per myndig svensk (grovt räknat). Men det kanske är vanligare än jag tror med blancolån?

  SvaraRadera
 7. Bilköp, eller rättare sagt lån till bilköp, hamnar definitivt under kategorin blancolån. "Säkerheten" minskar ju 20% i värde bara du lämnat bilhallen. Och ytterligare 20% det kommande året.

  SvaraRadera
 8. Alla banker tillåter att man lånar resterande 15% av köpeskillingen som blancolån.

  Jag vet då jag har en bekant köpte hus förra veckan och som gjorde precis så (och det var inte i Nordea).

  SvaraRadera
 9. Jag fick låna mer än 85% för SEB och SBAB, kollade inte de andra. Det var väl 1 månad sedan. Då gällde det blankolån för lagfart och pantbrev.

  SvaraRadera
 10. Ja jösses, svensken är en briljant jordbo. I Andra länder ser man om sitt hur, svenskar fortsätter att spela på casinot som om det var 2006.

  Detta är en konsekvens av att svenskar inte vet vad personligt ansvar betyder. Förmyndarsamhället har förr upp flera generationer utan ansvarskänsla.

  Det är samma grupp som kommer skrika högt i media när det blir problem.

  Det är lätt att tappa framtidstron när man ser hur det utvecklar sig.

  SvaraRadera
 11. 11:36: Bilköp är lån med säkerhet(bilen) och hamnar alltså inte under blancolån som är lån utan säkerhet. Det finns en kategori andra säkerheter i statistiken som jag inte rapporterar separat men den ingår i kategorin total utlåning.

  Precis som för hus så finns det ett centralt register för vilka bilar som är pantsatta(en kredit med bilen som säkerhet), det kan vara bra att kolla där innan man köper begagnade bilar, annars kommer banken och tar bilen av dig, alternativt att du får betala någon annans kredit.

  11:57: Ja, det stämmer att de totala blancolånen ligger kring 177 miljarder.

  SvaraRadera
 12. Folk kommer att få lära sig att ta ansvar för sig själva även om det blir en hård skola som kommer att gallra ut många, skulle tro att mängden självmord kommer att öka när det går upp för folk att det bekväma samhället de växt upp med kommer att gradvis försvinna.

  SvaraRadera
 13. Jag har just nu en "rolig" taktik.

  Ta ut pengar på kreditkort för att sätta in på banken för att ha råd med kommande månadsskiftes räkningar.

  Måste sedan ta ett blancolån för att kunna lösa de uppkomna kreditkortsskulderna innan de börjar ticka avgifter.

  Detta är onekligen ett "lustigt" arrangemang, som jag ser som övergående och beror på tillfällig penningbrist :)

  SvaraRadera
 14. Väntar på kvällstidningarnas snyfthistorier kring "stackare" som inte får sina bostäder sålda till dagens överpriser.

  SvaraRadera