söndag 14 augusti 2011

Bostadsbubblan i Frankrike

När nu euron står inför stora prövningar har två länder seglat upp som hörnpelare i samarbetet: Frankrike och Tyskland. Båda länderna har under de goda åren på 00-talet uppvisat en stark industriproduktion men det finns också en stor skillnad mellan länderna.

I Frankrike har bostadspriserna, likt många andra länder i Europa, ökat betydligt mer än inkomsterna. Det har gjort att kvoten mellan priset på bostäder och hushållens disponibla inkomster ökat kraftigt sedan början på 00-talet. Under finanskrisen sjönk kvoten en del men för tillfället ligger nivåerna högre än någonsin.

Bostadsbubblan i Frankrike och Paris
Inte oväntat leder Paris utvecklingen stort där kvoten ligger klart över 2 - en historiskt hög siffra som ni kan se i grafen ovan. Men även Frankrike som helhet ligger mycket högt på 1,8 för tillfället. Nu kanske det inte säger så mycket men i grafen kan ni se att kvoten historiskt har legat i ett intervall mellan 1,1 och 0,9. Vid den förra mindre bostadsbubblan i början på 90-talet så föll kvoten tillbaka till 1 inom loppet av 10 år.

Men som ni kan se har ännu inte den nuvarande bostadsbubblan i Frankrike gett vika även om den försvagades en del under lågkonjunkturen. Inte oväntat sammanfaller bubblans start med eurons födelse 1999 och införandet av ECB;s lågräntepolitik. Det är sannolikt ECB;s krisränta under lågkonjunkturen som fått fart på den franska bubblan igen(känns det igen?).

Men hur omfattande är egentligen den franska bostadsbubblan? Vi har ju hört mycket om bostadsbubblor i USA och Spanien, men sällan eller aldrig får vi läsa om bubblan i Frankrike. Det är konstigt med tanke på att Frankrikes bubbla för tillfället är en av de största i världen.

Bostadsbubblor i Frankrike, USA, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Holland
Som ni kan se i grafen ovan är bostadsbubblan i USA liten i jämförelse med den franska. Vi kan även se att Frankrike har gått förbi Spanien i kampen om störst bubbla även om den var större i Spanien innan finanskrisen.

Det är även intressant att notera att Tyskland har haft en fallande kvot mellan bostadspriser och inkomster ända sedan mitten på 90-talet. Det minskar risken för att Tyskland ska drabbas av samma problematik som många andra länder med briserade bostadsbubblor brottas med. Men Tyskland blir sannolikt också den enda återstående pelaren i eurozonen när bubblan brister i Frankrike.

7 kommentarer:

 1. Det var nån (mäklare/bank eller nåt) som uttalade sig nyligen om hur "tråkig" den tyska bostadsmarknaden var där inte priserna stigit hysteriskt. Det är väl förstås roligare med bubblor. Tills de spricker.

  Fascinerande hur Frankrike har lyckats vara en doldis. Nu kryper det fram både krisande banker och en rejäl bostadsbubbla.

  SvaraRadera
 2. Vad är det som är så speciellt med Tyskland? Varför uppstod bubblor överallt utom där?

  SvaraRadera
 3. Oh, mon Dieu! Du har hittat något mkt intressant!

  SvaraRadera
 4. Bra, mycket bra inlägg. Unikt, jämförande och goda slutsatser. Bra.

  Vad gäller Tyskland så har deras historia mycket med deras nuvarande inställning att göra. Otaliga är de familjer som fortfarande har "levande minnen" om hur mormor/farmor/farfar/morfar hade det innan och efter kriget och 30-talskrisen därinnan. Egendomars utplånande är antagligen en liten väldigt liten den av det enorma lidande som tyska folket har gått igenom. Det gör att bubbelblåsande inte ligger i första tankerummet hos tyskarna

  SvaraRadera
 5. Finns det någon motsvarande kurva för Sverige?

  SvaraRadera
 6. Tyskland har väl inte amorteringsfria lån??

  /FL

  SvaraRadera
 7. Anschluss av Östtyskland torde dra ner statistiken för Stortyska riket.

  SvaraRadera