söndag 21 augusti 2011

Byggandet ner inom EU

Inte oväntat så börjar nu byggindex falla inom både eurozonen och EU som helhet efter att det såg ut som om indexet var på väg att förstärkas för några månader sedan.

Byggindex för EU och eurozonen
Det är tydligt att eurozonen har utvecklats betydligt svagare sedan början på 2010 och man kan även skönja att eurozonen nu böjar tappa mer än övriga EU. Det kan dels bero på på de besparingsprogram som införts i flera euroländer, eller för att det helt enkelt byggdes för mycket i euroländer under bubbelåren tack vare ECB;s lågräntepolitik.

Klart är i varje fall att utan en byggsektor i uppgång kan det inte heller komma någon återhämtning att tala om. I många länder är det avgörande för en god utveckling av ekonomin att det också byggs nya bostäder och andra fastigheter. En stark byggsektor skapar många arbetstillfällen och inte minst så skapar det nya pengar i form av lån på fastigheter.

I mitt tidigare inlägg tog jag upp hur svag byggsektorn varit i Spanien på senare tid, i mars låg byggindex på -38% men har nu reviderats upp till -37%. Men vad hjälper det när kollapsen verkar ha fortsatt in i juni då byggindex ligger på -44%. Vi får med andra ord vänta ett bra tag på att ekonomin återhämtar sig i Spanien.

En annan intressant iakttagelse i denna månads rapport är hur byggindex för länder i Östeuropa utvecklas mycket svagt för tillfället. I Slovenien ligger t.ex. byggindex på -36% och det ser ut att ha kontinuerligt försämrats under hela året. Slovenien är medlem av eurozonen sedan 1 januari 2007 men det är väl tveksamt om euron ensamt kan skyllas för byggsektorns svaga utveckling där.

Att även Östeuropa utvecklas svagt är inte bra för återhämtningen inom hela EU, för det är väl där, i relativt outvecklade ekonomier, som vi borde se en stark utveckling. Men istället utvecklas de svagare än många utvecklade ekonomier som Sverige och Finland.

1 kommentar:

  1. Nyss hemkommen från spanska solkusten (reser varje år dit) och kan till min förvåning rapportera om en märkbar positiv vändning i ekonomin.
    Nya fastighetsmäklare slår upp dörrarna, för att inte tala om alla nya barer, restauranger, butiker som har öppnat det senaste året.
    De spanska grannarna på vår gata har bytt upp sina bilar till mkt dyrare modeller.
    Engelsmännen verkar enbart bli fattigare och handlar inte som förr i Spanien, dock.

    SvaraRadera