måndag 8 augusti 2011

ECB startar pressarna

Som väntat har nu ECB med Trichet i spetsen startat sedelpressarna i ett försök att lugna investerarna inför den kommande veckan. ECB kallar det inte för QE som FED även om det är ungefär samma sak; här i Europa kallas det istället för "Securities markets programme".
This programme has been designed to help restoring a better transmission of our monetary policy decisions – taking account of dysfunctional market segments – and therefore to ensure price stability in the euro area.
I uttalandet från ECB så säger man att programmet är tänkt att försäkra att prisstabilitet råder i eurozonen. Enligt ECB;s logik så medför alltså startandet av sedelpressarna prisstabilitet. Ja, kanske i och med att det förhindrar omedelbar deflation men vad händer med de pengar man skickar ut till banksystemet?

Risken är väl stor att resultatet blir det samma som i USA där bankerna använde de nya pengarna som tidigare var låsta i obligationer till att spekulera på aktie och råvarumarknaden. Mycket talar för att det har bidragit till den höga prisinflation vi sett på aktier och råvaror de sista åren.

När vi nu har två sedelpressar på båda sidorna av Atlanten kan vi sannolikt förvänta oss fortsatt och accelererande prisinflation. Inte minst så kan det hålla uppe aktiemarknaderna ett tag till då en del av de nya pengarna säkerligen kommer att gå dit på sikt.

Tanken bakom programmet är väl att bankerna ska använda de nya pengarna till att köpa statsobligationer i eurozonen och därmed hålla nere statslåneräntorna i länder som Spanien och Italien. Men det finns inga såna förbehåll utan bankerna kan använda pengarna till precis vad de vill.

Programmet innebär också att ECB kan köpa obligationer på andrahandsmarknaden vilket innebär att bankerna kan dumpa skräp på ECB som de inte blir av med. Det kan vara allt från grekiska statsobligationer som köptes när räntan var några procent till obligationer utgivna av bankrutta banker i samma land.

I en första vända så tänker ECB köpa upp obligationer för att hålla Italien och Spanien flytande den närmaste månaden. Italien har ett behov på 36 miljarder euro och det är väl rimligt att anta att resten går till Spanien och andra PIIGS-länder.

5 kommentarer:

 1. Då kommer guld och silver fortsätta uppåt, inget nytt på himlen!

  SvaraRadera
 2. Vilken tur vi inte är med i Euron. Här häller man lastbilsflak efter lastbilsflak med skattebetalarnas eurosedlar rätt in i eurobrasan.

  Pengarna är borta för evigt till ingen nytta.

  SvaraRadera
 3. Den där 74miljarders-siffran får du ta o tolka tvärt om. Det innebär att ECB steriliserar effekten av de EUR74mdr obligationer de redan köpt. Detta görs veckovis.

  SvaraRadera
 4. Det blev tyvärr fellänkat, lägg gärna in den rätta länken om du hittar den. Har tagit bort den från inlägget...

  SvaraRadera
 5. Hej K,

  jag har inte läst ekonomi och har ibland svårt att hänga med. Vad är alltså den praktiska skillnaden mellan SMP och det gamla sättet när BCE köpte obbligationer av tex irland o portugal o grekland?
  /Anna

  SvaraRadera