tisdag 9 augusti 2011

En stökig höst

Raset fortsatte på börsen under gårdagen vilket väl inte var direkt oväntat med tanke på USA;s sänkta kreditbetyg efter börsens stängning i fredags. Men många blev säkert förvånade att fallet blev så väl tilltaget under måndagen med tanke på hur mycket börsen redan fallit på senare tid.

Igår kväll svensk tid gick president Obama ut och talade till folket i ett försök att hålla upp hoppet bland investerare. Men efter att Obama bland annat kallat USA;s problem "imminently solveable" så förvärrades fallet på de amerikanska börserna och Dow Jones stannade på -5,5%. Obama hävdar att trots nedgraderingen från S&P så är och förblir USA ett AAA-land och hans lakej Timothy Geithner gick ut kallade nedgraderingen för "fruktansvärt dåligt omdöme".

Nu kom säkert inte nedgraderingen som någon överraskning för Geithner eftersom S&P varnat USA för flera månader sedan att om man inte skär ner i budgeten så kommer nedgraderingen ovillkorligen. Men Geithner är inte direkt ensam om att vara upprörd; även många andra amerikaner har mer eller mindre börjat smutskasta S&P för att förminska betydelsen av händelsen.

Men trots att kreditbetyget är lägre från S&P så föll de amerikanska statslåneräntorna på bred front under gårdagen. Det är dock mer en reaktion på fallande börser än nedgraderingen i sig, många investerare flyr nu till vad som traditionellt varit säkra hamnar när börser faller.

Även här hemma har våra svenska politiker vaknat upp från sommarlovet. I gårdagens Aktuellt kunde vi se en intervju med finansminister Anders Borg som deklarerade att Sverige står väl rustat inför "en stökig höst", Borg verkar dock inte vara oroad för en ny lågkonjunktur utan snarare en försvagad återhämtning.

Borg fick under intervjun en fråga från en orolig bolånekund som undrade om det förelåg någon risk för höjda boräntor som en effekt av krisen. Borg verkar dock tro att räntorna stabiliseras eller till och med går ner om krisen förvärras.

Men oron är befogad för de flesta bolånekunder: om krisen sprider sig till den svenska banksektorn så riskerar bolåneräntorna sticka iväg uppåt eftersom bankernas upplåningskostnader blir högre om investerare blir osäkra på svenska bankers kreditvärdighet. Och då de allra flesta bolånekunder i Sverige sitter på rörliga bolån blir effekten omedelbar på svensk konjunktur.

När jag sist tittade på SCB;s data över de svenska bolånen så var hela 65% med bindningstid upp till ett år - snabbt stigande bolåneräntor är således förödande för svensk tillväxt. Det enda som kan hindra en sådan utveckling vid en svensk bankkris är någon form av statlig inblandning vilket jag inte hoppas var vad Borg syftade på.

2 kommentarer:

 1. Vi behöver ett stålbad, negativa realräntor för att stimulera konsumtion och kredittillväxt är osunt och att hushåll inte klarar av dagens låga räntenivåer är skrämmande.

  En rejäl höjning av reporäntan i höst är ett måste för att undvika för mycket importerad inflation och framför allt för mycket oväntad inflation.

  Allt annat än en höjning av reporäntan enligt räntebanan under året sänker Riksbankens trovärdighet.

  SvaraRadera
 2. Jo S&P har ju stor trovärdighet efter hösten -08.
  Då de precis innan finanskrisen gav högsta betyg åt diverse cdo:s o dylikt. Verkar vara 'konstiga' (icke)demokratier vi har där ett fåtal privata 'ratinginstitut' styr våra (belånde) liv

  SvaraRadera