onsdag 10 augusti 2011

Flyget ökar och minskar

Swediavia rapporterar att antalet passagerare vid svenska flygplatser ökade med 15% jämfört med samma månad förra året. Inget tyder alltså på att flyget drabbats av en avmattning i konjunkturen ännu, men om man tittar lite mer på den statistik som presenteras så finner man att det inte är hela sanningen.

I grafen nedan kan vi, utöver passagerartrafiken, se hur mängden fraktgods har utvecklats över tid sedan början på 2008.

Fraktgods och passagerare vid svenska flygplatser
Som ni kan se har fraktgods vid svenska flygplatser kollapsat sedan börjat på året medan passagerartrafiken ökat. Men om vi tittar på vad som hände under förra lågkonjunkturen i slutet på 2008 så föll både fraktgods och passagerare ungefär samtidigt.

Det går bara att spekulera i varför inte passagerartrafiken påverkats denna gång, kanske beror det på att lågkonjunkturen under 2008 var ovanlig på så sätt att den underliggande orsaken var en finanskris, vid den försvagning av konjunkturen vi nu ser finns inget liknande att skylla på.

Att mängden fraktgods redan i maj var lägre än under finanskrisen behöver naturligtvis inte bero på försämrad konjunktur. Det kan också bero på att flyget är på väg att bli utkonkurrerat av andra transportsätt, ett allt högre oljepris har kanske lett till att alternativen blivit allt mer attraktiva.

Men med tanke på att flyget egentligen saknar konkurrens när tiden är knapp och avståndet långt så tror jag ändå att det är ett tecken på en rejäl försvagning av konjunkturen.

4 kommentarer:

 1. Finns det motsvarande statistik för godstrafik på räls och väg?

  SvaraRadera
 2. Vet ej, men det vore kanske intressant att titta på också...

  SvaraRadera
 3. trafa.se kanske kan hjälpa till, de ahr en hel del statistik

  SvaraRadera
 4. Jag kan tänka mig att det delvis är överflyttningseffekter av affärsresenärer från tåg till inrikesflyg, med tanke på tågets ökande problem med förseningar.

  SvaraRadera