fredag 5 augusti 2011

Forza Italien

Italien är det nya sorgebarnet i den allt mer skakiga valutaunionen, det kan därför vara läge att titta närmare på varför Italien har så usla statsfinanser. IMF har tittat på nationalräkenskaperna i en nyligen publicerad rapport, i den kan vi finna grafen till höger som visar utvecklingen för BNP per capita för några olika länder i valutaunionen.

Som ni kan se har Italien haft en mycket svag utveckling under 00-talet. Till och med Spanien som för tillfället också har ansträngda finanser ligger klart före Italien.

En förklaring till den svaga utvecklingen i Italien kan vara att Italiens så viktiga exportindustri inte har lyckats hävda sig i den internationella konkurrensen. I grafen till vänster kan vi se hur exporten har utvecklats sedan mitten på 90-talet, Italiens marknadsandel på exportmarknaderna har som ni ser nästan halverats volymmässigt på bara 15 år.

Italien har ett relativt högt skattetryck men vad hjälper det när man också har en hög andel skattesmitare enligt IMF. Se grafen till höger som illustrerar skillnaden mot laglydiga Finland och andra mer normala länder som Tyskland.

Sammantaget har den svaga ekonomiska utvecklingen under 00-talet gjort att Italien ökat statsskulden från 103% av BNP 2007 till 119% eller 1843 miljarder euro under 2010 vilket placerar Italien i toppen inom valutaunionen. När nu statslåneräntorna börjar ticka uppåt så ökar också kostnaderna för den enorma statsskulden. Men till skillnad från Irland och Grekland så finns det inget räddningspaket i världen som kan rädda Italien.

Enligt denna rapport så är lånebehovet den närmaste veckan hela 36 miljarder euro på grund av gamla skulder som förfaller. Det närmaste året ligger siffran på hela 325 miljarder euro - vi kan alltså se fram emot nya krismöten inom unionen det närmaste året om räntorna fortsätter uppåt.

Redan nu börjar ECB prata om stödköp av italienska statspapper för att hålla fasaden uppe ett litet tag till. Med tanke på att ECB redan nu sitter med skräp från de senaste haverierna i Grekland och Irland så kan man undra hur bankrutt en centralbank kan bli? Med tanke på den senaste tidens reaktion på börsen så kanske de flesta investerare börjat inse att gränsen redan är nådd.

3 kommentarer:

 1. Undrar om det är "den tjocka tanten" vi hör värma upp bakom scen.
  Personligen tror jag att man är tvungen att gå upp ett steg i bankhierarkin (BIS, IMF) för att "lösa" detta problem (endast på kort sikt).
  IMF står (alltid) redo att förse centrabankerna med SDR, om inflationen tillåter vill säga.

  http://www.imf.org/external/pp/longres.aspx?id=4581

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag har skapat en fan page på Facebook där jag genom appen: RSS Graffiti postar blogginlägg på mina favoriter på anslagstavlan?(wall).

  Om du inte vill vara med får du säga till, det är ju bl.a. ditt material som jag länkar:

  http://www.facebook.com/pages/Bloggar-i-framkant/121979037897347?sk=wall

  Mvh
  Patrik Rossotti

  SvaraRadera
 3. Europa står överför en helt ny situation nu !

  Ingen vet vad som kommar hända nu, detta är virgin-land ! Ingan har för üpplevat sånt en kris som nu förrut !

  Jag är glad att ha mina positioner i pennystocks som Venue Retail ock Starbreeze.

  Andreas

  VD ProInvestor Sverige

  SvaraRadera