söndag 28 augusti 2011

Hungern sprider sig

Det kanske låter otroligt; men i efterdyningarna av Irlands bostadsbubbla svälter nu tusentals irländska familjer för att kunna betala på sina överdimensionerade bostadslån. I artikeln kan vi läsa om en arbetslös familjefar som inte har något annat än bröd och frukostflingor att föda sina barn med efter att han betalat 780 euro i räntor och amorteringar till den insolventa banken.

Att ta ett lån är att binda upp sin framtida inkomst till ränta och amorteringar för åtskilliga år framöver. Och om något oväntat händer som ett förlorat jobb eller om en allt större del av lönen går till andra nödvändigheter som mat och energi, går ofta inte den optimistiska planen ihop. Resultatet blir att vad som var otänkbart för bara några år sedan, är nu verklighet på Irland.

Kanske hade irländarna inte drabbats så hårt om inte också matpriserna har ökat kraftigt på senare år. Sverige har klarat sig ganska väl än så länge tack vare den starka svenska kronan, men hur ser situationen ut i världen som helhet? FN presenterar ett inflationsjusterat maprisindex(FAO) en gång varje månad som kan vara intressant att titta på.


FN;s matprisindex FAO och brentoljepris 2003-2011
Vi kan se att matpriserna i världen för tillfället är högre än innan lågkonjunkturen slog till under 2008, trots att oljepriset ännu inte nått till samma höjder. Det index som FN presenterar är justerat för inflationen vilket betyder att människor som inte fått reala lönehöjningar sedan dess känner av krisen betydligt mer nu än under 2008.

Det ser ut att vara en stark korrelation mellan priset på olja och matpriser - och det är inte så konstigt med tanke på att olja är en viktigt komponent vid produktion och distribution av mat. Men om vi tittar på den sista kraftiga ökningen som startade i slutet av 2010 så är inte korrelationen lika tydlig, det ser ut som om matpriserna ökade långt innan oljan ökade.

En annan orsak till högre matpriser är de kvantitativa lättnader som FED kört i två omgångar efter finanskrisen. Det stämmer också bra överens tidsmässigt med tanke på att QE2 startade i november 2010 och slutade juni 2011. Om så är fallet borde vi kunna se att matpriserna går ner igen om nu inte FED drar igång en tredje vända snart.

Till sist får vi inte glömma att världens befolkning fortfarande växer exponentiellt - vilket betyder att också matproduktionen måste göra det för att inte någon ska bli utan. Det kan naturligtvis inte fortgå i all oändlighet, men frågan är väl om vi redan nu har nått en gräns för hur snabbt matproduktionen kan växa.

8 kommentarer:

 1. I vårt lilla hushåll (2 pers) märks ingenting av detta ännu. Veckans matkasse hos Willys kostar konstant SEK 800:- och har gjort så sedan 2001. I tio års tid alltså. Blir lika förvånad varje gång. När slår matprishöjningarna ner i matkassen?

  SvaraRadera
 2. Nja, kan nog tänka mig att det gått upp lite men jag tror att i detta fallet handlar det om konkurrensen gentemot varandra. Jättarnas prispress mot varandra och ingen våga höja utan skalar av runtomkring organisationen istället. Matjättarnas marginaler blir mindre och mindre vilket småningom kommer att resultera i massuppsägningar och omstruktureringar för att bibehålla samma vinst/prisnivå som idag. Den dagen kommer att komma men åter igen så kommer förmodligen priserna att ligga på samma nivå som idag ett tag till.

  SvaraRadera
 3. Kassen kanske är lättare nu än 2001? Vissa produkter har blivit mindre med tiden utan att priset sänkts.

  SvaraRadera
 4. Korrelationen mellan olja och matpriser är hög och prisökningarna, härledda ur ökade oljepriser, är permanenta.

  SvaraRadera
 5. Du gör väl som många andra går från oxfilé till grisfilé till kycklingfilé utan att tänka på det, samma med all annan mat, du väljer en billigare produkt så det du har förlorat på är kvaliteten. Det syns också i det svenska samhället, vi äter mer skräpmat.
  Kanske för att matpriserna har rusat och Svensson inte har råd med annat.
  Hyperinflationen är här

  SvaraRadera
 6. Ändå är matpriserna i ett historiskt perspektiv fortfarande låga - se diagrammet från 1913 och framåt som jag snickrade ihop i februari.

  SvaraRadera
 7. 19:19: Jag tänker osökt på ICAs påfund att man själv skall leka kassör. Det ger mig samma vibbar som när jag var på posten runt '99 för att betala räkning och en skitsur posttant skälde på mig för att jag inte betalt hemma via internet. Nåt år senare var posten reducerad till en hög paket i närmaste livsmedelsaffären. Jag undrade om skitsur posttant trodde hon skulle få sitta i fred och fika efter att ha skrämt iväg alla kunder?

  SvaraRadera
 8. 10:48 Ja jag mår också bra varje gång jag tänker på alla elaka posttanter som blev av med jobbet. De sitter väl hemma och fikar för våra skattepengar nu men där förstör de i alla fall inte folks dag.

  Peronalen på ICA brukar vara betydligt trevligare så jag har inget att klaga på den nya ordningen.

  SvaraRadera