onsdag 17 augusti 2011

Importpriserna på mat fortsätter upp

För ett tag sedan tittade jag på SCB;s statistik över utvecklingen för importpriserna på mat. Sedan dess har SCB hunnit med två nya uppdateringar, det kan därför vara intressant att se om trenden med allt högre importpriser håller i sig.

Utveckling för importpriser på mat mellan 2006-2011
Som ni kan i grafen ovan så har importpriserna fortsatt uppåt de senaste månaderna även om ökningstakten verkar ha stannat av på en nivå på lite över 5%. Det behöver inte betyda att vi inom kort kommer att se en liknande prisinflation för mat, men på sikt har butikerna inget annat val än att höja priset ut mot kund.

Det kommer med säkerhet höja inflationen ytterligare då livsmedel har en hög vikt i KPI. Och då mjölk, ägg och ost som inte importeras lika mycket redan ligger på 4,2% får vi en fingervisning om hur hög inflationen på mat kan bli om ett halvår.

I grafen kan vi även se att ökningstakten förvisso var något lägre inför Riksbankens beslut att höja styrräntan under sommaren 2008, men det är ändå i samma storleksordning. Det som håller nere importpriserna nu är utan tvekan en starkare krona, i början av året föll t.o.m. importpriserna under en kort period.

1 kommentar:

  1. Utbud på olja styr priset på mat och om du jämför priset på olja och mat så ser du att de delar trend i större utsträckning sedan 2005, läs peak oil.

    SvaraRadera