fredag 12 augusti 2011

Inflationen på väg upp

SCB rapporterar att inflationen(KPI) under juli låg på 3,3% vilket var en uppgång med 0,1% från juni. Den största bidragande orsaken till den relativt höga inflationen är boendekostnader som har en hög vikt i KPI och påverkas av högre räntor.

Det kanske får vissa att tro att Riksbanken till stor del är ansvarig för den höga inflationen och så fort de slutar höja räntan kommer inflationen att falla. Men det är inte bara boendekostnaderna som bidrar till ökningen, två andra grupper som är på uppgång är transport och livsmedel.

Inflation för livsmedel och transport
Inflationen för transport som också har en hög vikt i KPI ligger för tillfället på 4,3%, den största bidragande orsaken till den höga siffran är högre bränslekostnader(+12,5%) men även drift av fordon(+8%) och underhåll(+3,2%). Att inflationen för transport inte hamnade högre beror på att inköp av fordon ligger på -1,4%.

Inflationen för livsmedel hamnade under juli på 1,9% och där var den största bidragande faktorn kaffe, te och kakao(+29%), annars föll t.ex. priserna på fisk(-4,2%), frukt(-2,4%) och grönsaker(-2,7%). Det är samtidigt intressant att notera att inflationen för mjölk, ost och ägg ligger på 4,2%.

Det är sannolikt att KPI hålls nere för tillfället av en förstärkt kronkurs, många varor för import är prissatta i euro och dollar och då t.ex. euron har fallit från en nivå på 10,5 i början på 2010 till under 9 kronor i början på året så hjälper det till att hålla nere inflationen.

Med tanke på att kronan inte längre förstärks mot andra valutor utan är i fallande trend mot euron sedan februari 2011 kan vi förvänta oss att de grupper som för tillfället bidrar negativt till KPI istället ökar. Vi kan få en fingervisning om hur stor ökningen blir om vi tittar på inflationen för mjölk, ost och ägg som ligger på 4,2% antagligen på grund av att importen inte är lika omfattande.

5 kommentarer:

 1. Inflation och KPI är väl ändå inte samma sak? Inflation är väl när peningmängden ökar? Finns det uppgifter om att så har skett? Problemet är väl att vi riskerar deflation = minskad peningmängd pga avbelåning OCH ökad KPI. Det är väl då det blir riktigt illa?

  SvaraRadera
 2. Var tar man reda på inflationen för livsmedel?

  Tips på någon lämplig sida?

  SvaraRadera
 3. KPI brukar kallas för inflation i Sverige, även SCB skriver ofta inflation istället för KPI. Egentligen borde det väl heta prisinflation men då den andra definitionen inte är så vanligt förekommande är det underförstått att det är högre priser och inte ökade krediter som menas.

  Det är sant att på sikt är det risk för deflation men faktum är att vi sett väldigt lite av skuldavskrivningar ännu. Istället har centralbanker tryckt pengar vilket på sikt riskerar leda till hög prisinflation.

  I pressmeddelandet från SCB finns en länk för mer utförlig information om inflationen för olika varugrupper.

  SvaraRadera
 4. Självklart är inflationen upp. Det är en del av planen och vi kommer se inflation som är BETYDLIGT högre än dessa nivåer.

  Misströsta dock icke. Som alla vet är pengars urholkade värde och dess minskade köpkraft ngt bra.
  Alltså Välkomna den höga inflationen och kom ihåg den kommer bara bli högre och högre.

  SvaraRadera
 5. KPIF och KPIX som mäter underliggande inflation - dvs rensat för förändring av bolåneräntor - ligger båda med god marginal under 2%.

  Detta är dock mer regel än undantag för dessa mått de senaste åren (tabell visas från 2007). Endast under några månader 2008 var dessa mått över 3% i årstakt.

  Det ser i efterhand ut som om Riksbanken varit alltför hökaktig i sin räntepolitik.

  SvaraRadera