lördag 6 augusti 2011

Kreditbetyget sänks för USA

Jag skrev för några dagar sedan om USA;s misslyckade besparingsprogram och om att det bara var frågan om tid innan kreditbetyget sänks. Idag kom då det väntade beskedet att S&P sänker kreditbetyget från AAA till AA+ med tillägget "negative outlook". Det betyder att det är en överhängande risk att kreditbetyget sänks ännu ett steg om inte ytterligare nedskärningarna genomförs alternativt att tillväxten tar fart(osannolikt).

Räntan på tioåriga statsobligationer var för några timmar sedan på historiskt låga 2,44% då USA har setts som en säker hamn för många investerare under skuldkrisen i Europa. I skrivandes stund har räntan ökat med 10 punkter till 2,54% på bara några timmar. Allt talar väl för att räntorna kommer att fortsätta stiga den närmaste tiden vilket inte är särskilt bra för USA;s redan ansträngda ekonomi.

Redan i början på veckan så nedgraderade ett kinesiskt kreditvärderingsinstitut USA;s kreditbetyg. Då Kina historiskt sett varit USA;s största kreditgivare så är det egentligen minst lika avgörande som nedgraderingen från S&P. Kina lär inte fortsätta investera i amerikanska statspapper om de får lika hög eller högre ränta i andra länder med högsta kreditbetyg.

Det blir nu allt mer sannolikt att FED kommer att köpa mer statsobligationer i en tredje runda kvantitativa lättnader(QE3) i tron om att kunna hålla statslåneräntorna nere. I praktiken har varje vända hittills inneburit höjda räntor - tvärtom mot det uttalade målet. Men det hindrar inte FED från att använda samma argument ännu en gång då de flesta investerare har väldigt kort minne.

På kort sikt är det väl troligt att statslåneräntorna för andra länder med högsta kreditbetyg kommer att sjunka en aning då det finns mycket pengar runt om i världen som inte investerar i något annat. Och då amerikanska statspapper inte längre är AAA enligt S&P så söker sig de pengarna till andra länder som Tyskland och Sverige.

Det är också troligt att andra länder med sämre kreditbetyg än USA kommer att få se högre räntor då amerikanska statspapper säkerligen kommer att bli väldigt attraktiva med någon procents högre ränta. De flesta investerare anser säkert att det fortfarande är liten risk att USA ställer in betalningarna.

De amerikanska statspapper som redan finns ute på marknaden kommer inom kort tappa i värde vilket kan få stora konsekvenser för den redan hårt ansträngda banksektorn. Det kommer med säkerhet leda till likviditetsproblem eftersom obligationerna inte kan säljas utan förlust när nu räntorna är på väg upp.

2 kommentarer:

 1. trevliga tider att leva i

  SvaraRadera
 2. Bra blogg med kloka insikter!

  Jag skulle gärna läsa ett inlägg om hur den svenska kronan har utvecklats de senaste åren. Hur mycket köpkraft har kronan kvar?

  Jämfört med dollar, yen och norska/danska kronor!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera