torsdag 4 augusti 2011

Kronofogden jobbar på

Kronofogdemyndigheten har uppdaterat sin statistik över antalet beviljade skuldsaneringar för första kvartalet 2011. Antalet beviljade skuldsaneringar sjönk till 1270 från 1625 i Q4 2010 vilket låter som en positiv utveckling tills man tittar på historiska data och ser att det faktiskt är en ökning med 22% från Q1 2010. Av någon anledning så har alltid ansökningarna ökat under det sista kvartalet de sista åren.

Skuldsanering i Sverige 2011

Som ni kan se i grafen ovan så har även antalet avslag ökat kraftigt på senare tid efter att ha varit i fallande trend från 2008. Det beror på att man införde betydligt hårdare regler för att bevilja skuldsanering under 2010. Och det verkar som om de nya reglerna får allt mer fäste ute i landet för under det sista kvartalet var 43% av alla beslut avslag jämfört med 32% för ett år sedan.

Men trots strängare regler så beviljades hela 4874 familjer skuldsanering under 2010 - en inte så trevlig baksida av den glada kreditbubblan. Allt talar väl för att kommande år också kommer att bli nya rekordår med tanke på att bostadspriserna är på väg ner.

Det vore kanske läge för politikerna att se över skuldsaneringslagen, är det verkligen rimligt att tusentals familjer varje år sätts på existensminimum under 5 år? Frågan är väl om inte kostnaden för samhället blir orimligt hög och att det inte främjar någon förutom oansvariga kreditgivare som säljer skulderna vidare till inkassobolag till en bråkdel av värdet. För tillfället kanske det inte märks så mycket i svensk ekonomi men vad händer om några år om antalet beviljade skuldsaneringar stiger till tiotusentals?

1 kommentar:

 1. Det rimligaste vore väll att införa en lag om FIFO (programeringsterm för FirstInFirstOut) d.v.s. att dom som har dom äldsta skulderna får betalt först eftersom dom troligen gjorde en korrekt kreditbedömning och dom som senast lånat ut pengar till en förmodligen uppenbart insolvent person.

  Dessutom bör man ta bort frivilligheten och låta en domstol avgöra om skuldsannering skall genomföras och i så falltillhörande avskrivning av skulder.

  Detta skulle strama upp kreditmarknaden och troligen döda en stor del av smslånen.

  Givetvis skall pant gå att lämna tillbaka mot att lånet försvinner för att förhindra instutionell spekulation i huspriserna utan risk.

  Sedan bör ju i så fall en skuldsannering synas vid UC kontroll upp till resten av livet samt vilken period det rör sig om. Beroende på vilka summor det rör sig om, 5år + 1år per 50'000:- avskriven skuld (inkl. återlämnande av pant även om det skulle redovisas som en egen post) känns väll rimligt. Skulle även motivera i viss grad till att betala tillbaka lite med på skulden.

  SvaraRadera