måndag 22 augusti 2011

Libyens olja befriad

När nu det mesta talar för att Gadaffi är borta från makten i Libyen kan det vara intressant att fråga sig hur snabbt oljeproduktionen kan sätta igång igen? Jag har tidigare konstaterat att produktionsfallet i Libyen inte på långa vägar har kompenserats med högre oljeproduktion i andra länder.

Det mesta talar väl därför för att oljepriset börjar falla när oljan börjar flöda igen från Libyen - eller? Marknaden verkar tro så i varje fall för brentoljan föll med nästan 1,5% idag. Men jag tror att det inte är så enkelt längre att ett något högre utbud också betyder lägre priser.

En av världens största oljeproducenter - Saudiarabien - sa i samband med starten av oroligheterna i Libyen att de skulle öka sin produktion för att kompensera för den sänkta produktionen i Libyen. Enligt siffror från Jodi så ökade faktiskt Saudiarabien produktionen i juni - men ökningen ligger på endast 0,8 miljoner fat.

Med tanke på att Libyens tidigare oljeexport låg på 1,6 miljoner fat så är ökningen från Saudiarabien inte ens hälften av den utlovade volymen. Vad kan det bero på? Har inte Saudiarabien tillräcklig reservkapacitet för att kunna öka mer eller tar det längre tid än 3 månader för att nå målet?

En annan aspekt som är helt ny i länder som Saudiarabien är de stora bidrag som ges till befolkningen för att undvika revolution. Det mesta talar för att det är just omfattande allmosor som har hållit befolkningen lugn i ett land där det borde vara hög risk för social oro.

Saudiarabiens befolkning har växt explosionsartat från strax över 4 miljoner på 60-talet till dagens nivå på över 27 miljoner - det är med andra ord ett ganska dyrt projekt att hålla befolkningen lugn,  under våren fick t.ex. befolkningen 103 miljarder dollar i ett bidragspaket.

Det har lett till att bedömare anser att Saudiarabien nu måste hålla priset på olja över 85$ fatet för att hålla bidragssystemet i rullning. Så även om Libyen ökar sin produktion av olja så kanske oljan kan falla 10-15$ men sedan är det stopp.

Då kommer med all säkerhet Saudiarabien börja sänka oljeproduktionen för att regimen ska överleva några år till. Världen har alltså fått en ny lägsta produktionskostnad för olja som är bestämd av kostnanden för att stävja social oro i mellanöstern. Frågan är väl bara om världen är beredd att betala det priset under en ny lågkonjunktur?

5 kommentarer:

 1. Tror att Du är helt rätt ute!

  1) Det har pratas om att 85$ skulle vara ett golv ur en annan synpunkt, marginalkostnaden för dom dyraste oljekällorna börjar att krypa allt närmare den nivån.
  2) Libyens produktion, när den låg på topp, motsvarar den årliga långsiktiga efterfrågeökningen på runt 1,5%, en "pink i Kattegatt", nu när prognosmakarna talar om en konsumtion på över 90 milj. fat per dag, de närmsta åren.

  Det ser inte så värst ljust ut, tror att vi måste räkna med väsentligt högre oljepriser framöver.

  Håll i hatten!

  SvaraRadera
 2. Jag tror vi på kort sikt kan räkna med rejält mycket lägre oljepriser.

  SvaraRadera
 3. Lejune: Ja det är sant, oljan som utvinns från kanadensisk oljesand kan inte vara långt därifrån.

  SvaraRadera
 4. ...snubblade över det här idag, speglar oxå helt klart din uppfattning:

  http://oil-price.net/en/articles/tighter-oil-supply-in-2012.php

  SvaraRadera
 5. Jag blir upprörd av media rapporteringen av oljepriset. 22 augusti kan vi se följande artiklar om att oljepriset faller.
  http://www.svd.se/naringsliv/lagre-oljepris-efter-gaddafis-fall_6405835.svd
  http://www.dn.se/ekonomi/lagre-oljepris-efter-khaddafis-fall

  I helsike säger jag. Oljepriset har åkt lite upp och ner sen i vintras från toppnoteringen i april på 126 USD. Men något fall är det inte tal om då borde vi ha artiklar var och varannan dag om fall respektive uppgång i priset. Lägg märke till att trots börskrascher, arabisk vår m.m. Har priset inte gått under 100USD.
  Kolla brent olja på e24 och jämför 1år, 5 år osv.
  http://bors.e24.com/factsheet/?ID_NOTATION=16102115

  Se det "riktiga" fallet hösten 2008. Det är ett nästan linjärt fall.
  Är det nån media kupp för att ingjuta lite mer positiv stämning, eller?

  SvaraRadera