fredag 19 augusti 2011

Osäkra svenska banker

Idag sänkte Morgan Stanley riktkurserna för flera nordiska banker, däribland flera svenska storbanker. Nu var det inga stora sänkningar men kanske börjar allt fler internationella investerare få upp ögonen för hur illa ställt det är med den svenska banksektorn.

Zero Hedge hade ett intressant inlägg igår om att många kanadensiska banker har låg så kallad TCE-ratio, det är ett sätt att mäta hur stora kreditförluster en bank kan ta innan aktieägarnas kapital är borta. I inlägget finns även en bild som visar att tre svenska storbanker finns högt placerade: Nordea(plats 17), Handelsbanken(plats 18) och Swedbank(plats 24).

Av alla världens banker lyckas alltså tre banker från lilla Sverige placera sig på topp 25, det säger en hel del om hur stora riskerna är i den svenska banksektorn inför den stundande bostadskollapsen. I bilden över TCE-ration finns även en kolumn som listar de totala tillgångarna i de olika bankerna.

Och det är om möjligt än mer intressant läsning för Handelsbanken har 2250 miljarder dollar i tillgångar tätt följt av Swedbank med 1760 miljarder dollar, på sista plats hittar vi Nordea med endast 593 miljarder dollar. Det verkar rimligt om vi kollar kolumnen customer deposits - Handelsbanken och Swedbank har också mer än 3 gånger mer insatt kapital från kunder.

LesserFool har ett intressant inlägg som tar upp hur instabil den svenska interbankmarknaden är. Det betyder att vid minsta störning finns en stor risk för att staten måste gå in med nya garantier för att rädda den svenska banksektorn från kollaps. Och med tanke på hur stora tillgångar de svenska storbankerna sitter på blir Sveriges BNP rätt liten i jämförelse.

En intressant utveckling är annars att bankernas långa upplåning för bostadsobligationer har fallit rejält på sista tiden. För några banker är de långa räntorna för tillfället lägre än de korta, det är sannolikt en effekt av börsoron när många privata investerare flyr börsen in i räntefonder i tron om att vara trygga.

Antagligen läser inte så många det finstilta i de "trygga" räntefonderna som ofta i själva verket har en hel del bostadsobligationer inbakade - alltså långt ifrån tryggt om bostadsbubblan imploderar tillsammans med ett antal svenska banker.

Upplåningskostnad för 5-åriga bostadsobligationer i Sverige
Vi kan tydligt se hur räntorna har fallit på bred front under börsoron i augusti när efterfrågan ökar på räntebärande papper. Vi kan även se hur räntorna började ticka upp något när börsfallet stabiliserades och kapitalet gick in på börsen igen i tron om att botten var nådd. Men frågan är väl vad som händer med bostadsupplåningen när breda prisfall på bostadsmarknaden är ett faktum?

5 kommentarer:

 1. Nu förstår jag inte riktigt med tanke på att Nordea ägs till ca 20% av svenska staten. Betyder det att "våra" pengar tar slut innan Swedbanks och Handelsbankens ägare...?

  SvaraRadera
 2. Alla bostadsobligationer i Sverige är säkerställda obligationer, dvs covered bonds. Tror du på en bostadspriskollaps kommer det sannolikt emitteras färre covered bonds, samtidigt sett som bankerna tvingas stoppa in mer pengar i covered-poolerna. Du bör köpa bostadsobligationer och sälja bankobligationer.

  SvaraRadera
 3. Sverige är tidsmässigt förskjutet från övriga världen, det som hände i Danmark, Irland osv år 2008 kommer att hända i Sverige år 2012.

  Vad som händer i Danmark, Irland osv 2012 återstår att se, säkert inte något roligt.

  SvaraRadera
 4. Det är lugnt...vi har ju insättningsgarantin!!

  SvaraRadera
 5. många av bostadsobligationerna i usa var säkerställda (därav AAA), osäker på vad oc låg på där men det spelade inte så stor roll i de flesta fall, men visst dom med cb stod i alla fall först i kön till *vissa* tillgångar.
  ska bli intressant att se hur kapitalkravet kommer att utvecklas här i sverige, för att i dagsläget är betat inte "stresstestat". antar att säkerhetsmassan måste fyllas på rejält om fastighetspriserna går ner.
  men visst har jag bostadsobligationer så står jag först i kön till *vissa* tillgångar.
  själv håller jag mig borta från bank/bostadsobligationer tycker det känns lite som de olika nivåerna i dantes inferno

  SvaraRadera