måndag 1 augusti 2011

PMI indikerar fortsatt nedgång

Precis som konjunkturbarometern som presenterades häromdagen så visar månadens PMI från Swedbank/Silf på fortsatt nedgång, se nedan för en uppdaterad graf över utvecklingen.

PMI Sverige för juli 2011
Totalindex hamnade denna månad på 50,1 vilket betyder att ekonomin ännu inte tappar men den växer å andra sidan inte heller. Värt att notera är att den så viktiga orderingången var starkt bidragande till denna månads svaga totalsiffra. Orderingången hamnade denna månad på 45,4 - ett rejält tapp mot förra månadens siffra på 52,3.

I denna månads rapport lyfter man fram att det är positivt att rå- insatsvarupriserna är på väg ner från höga nivåer. Det underlättar säkert för många företag när marginalerna ökar men samtidigt är väl risken överhängande att försäljningen blir lägre med en orderingång i fritt fall.

Och kanske är förklaringen till att vi nu ser lägre rå- insatsvarupriser att den internationella efterfrågan är lägre och att det egentligen är en förvarning om en lägre takt i konjunkturen. Som ni kan se så föll också rå- insatsvarupriserna kraftigt under lågkonjunkturen som följde efter finanskrisen.

6 kommentarer:

 1. ... och det finns fortfarande de som rekommenderar aktieköp. Inte riktigt rätt konjunkturläge kan man tycka.

  SvaraRadera
 2. Nej, det är nog svårt att plocka vinnare i detta läge. Fast det är klart, det finns ju vissa bolag som är mer eller mindre okänslig för konjunkturen...

  SvaraRadera
 3. @Kvantitativt

  Vilka bolag tänker du på?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 4. Personligen tycker jag att det är lugnare att stå utanför börsen just nu. Svårigheten är att hitta något sparande så att inte inflationen äter upp pengarna.
  Stefan

  SvaraRadera
 5. Det finn flera exempel, det är bara att titta på historiken på några olika bolag. Men frågan är väl om det är en vaniljlågkonjunktur vi står inför nu...

  SvaraRadera
 6. Vore intressant om du hade tid att jämföra industriell produktion mot KPI samt i förhållande den "riktiga" inflationen.

  Kan även vara värt att titta på arbetslöshetsstatistik (om går med på att även den manipuleras) i samma veva för att undersöka stagflationscenariot närmare.

  Jag har inga egna möjligheter och rita grafer etc. så det är därför jag frågar om du kan titta närmare på det framöver.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera