måndag 29 augusti 2011

Shopping i kreditbubblans spår

Idag kom SCB med ny data över försäljningsutvecklingen i detaljhandeln, vi kan bland annat läsa om att omsättningen för detaljhandeln som helhet minskade med 1,2% på 12 månader. Inte så bra för en redan pressad bransch, men hur har utvecklingen sett ut de senaste åren, kan vi kanske skönja en ny trend?

Handelns utveckling i Sverige mellan 2005 och 2011
I grafen ovan kan vi se utvecklingen för två näringsgrenar: dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln. För att se en eventuell trend tydligare, är det ett 12-månaders glidande medelvärde över den kalenderkorrigerade omsättningsutvecklingen mätt i löpande priser, vi kan se i grafen.

En sak vi kan se med en gång är att under den senaste lågkonjunkturen var dagligvaruhandeln nästan opåverkad medan sällanköpsvaruhandeln föll kraftigt och var under noll under några månader. Antagligen väntade många svenskar med att köpa nya tvättmaskiner och frysar tills dess att lågkonjunkturen var över.

Men i mitten av 2010 hände något för nu var dagligvaruhandeln på stark nedgång samtidigt som sällanköpsvaruhanden hade återhämtat sig nästan helt från krisen. För tillfället ligger det glidande medelvärdet över 12 månader för dagligvaruhandeln strax under 2%, men kom ihåg att det är löpande priser - justerat för inflationen ligger dagligvaruhandeln på minus över ett år.

Vad var det som hände då under 2010? Det var väl då som svensk ekonomi gick som bäst enligt rubrikerna i tidningarna? Svaret är naturligtvis att det var då Riksbanken började höja räntan för första gången sedan krisen. Kredittillväxten fortsatte oförminskat under lågkonjunkturen vilket har gjort svenska hushåll mer räntekänsliga - inte mindre.

Även en svag reallöneutveckling har sannolikt påverkat utvecklingen negativt de senaste åren. Och med tanke på att inflationen fortsätter upp samtidigt som löneutvecklingen sannolikt fortsätter att vara svag, talar inte mycket för att trenden med svag detaljhandel vänder uppåt igen den närmaste tiden.

5 kommentarer:

 1. Den som tror att sällanköpshandel kommer att dippa i den kommande(?) lågkonjunkturen kan gå kort mot tex Electrolux. Finns som minishort från Öhman, och köps som en börshandlad fond.
  Electrolux har visserligen gått ner mycket kraftigt detta år men det finns nog risk att färden fortsätter neråt...

  /Benke

  SvaraRadera
 2. Benke:

  Hur kan Electrolux gå ner? De har ju börsens bäst betalda VD, då kan det ju bara gå bra?

  SvaraRadera
 3. Visst, allt går bra ! Nu håller vi varandra i handen och sjunger "We shall overcome"...

  /Benke

  SvaraRadera
 4. Funderar allvarligt talat på kreditrisken med derivatinstrumenten.Tradar då och då med Commerzbank instrument (X3 eller X4).Commerzbank kænns ju aningen skakigt.Om banken går i kk, utgår då ifrån att jag førlorar allting?Samma visa med Øhman antar jag?

  /Eilertrules

  SvaraRadera
 5. Var har den klassiska gamla sura bankkamrern hållit hus de senaste 15 åren? Nu verkar det i alla fall vara come-back-läge.

  Aktiepohlman

  SvaraRadera