tisdag 23 augusti 2011

Tyskland tappar farten

Under juni föll som bekant PMI i Sverige vilket brukar vara en bra värdemätare på konjunkturen. Men samtidigt är det ofta först i efterhand vi med säkerhet kan säga om Sverige gått in i en ny lågkonjunktur. Den försvagning vi såg för PMI i juli kan lika väl bara vara en tillfällig försvagning av konjunkturen.

Det kan därför vara intressant att även titta på anda index i vår omvärld; ett sånt index är det tyska ZEW-indexet som idag kom med uppdaterade data som presenteras dels i form av ett index för nuläget och ett för långsiktiga utsikter, se nedan för utvecklingen av nulägesindex de senaste 10 åren.
ZEW-index(nuläge) mellan 2001 och 2011
Indexet hamnade under augusti på -37,6 - ett fall på 22,5 från nivån på -15,1 i juli. Ett rejält fall som faktiskt är större än något fall i indexet under den senaste lågkonjunkturen 2008. Vi kan även notera att precis som Sveriges PMI i juli så har fallet accelererat på sista tiden vilket talar för att konjunkturförsvagningen håller i sig och förstärks in i augusti även i Sverige.

Då Tyskland är Sveriges största exportmarknad(med god marginal) är det naturligtvis viktigt för många svenska exportföretag att konjunkturen inte försämras i Tyskland. Det kan därför tyckas märkligt att den svenska börsen gick upp med 1,8% idag, samtidigt som den föll kraftigt när dåliga siffror kom från USA i förra veckan.

En god konjunktur i Tyskland är också avgörande för att skuldkrisen i Europa ska kunna ha minsta chans till lyckligt slut. Om Tyskland går in i en ny lågkonjunktur samtidigt som skuldkrisen förvärras så talar det mesta för att det inte blir några fler bidrag till skattesmitande sydeuropeer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar