tisdag 30 augusti 2011

Varsel i detaljhandeln

Med tanke på att detaljhandeln utvecklats svagt under lång tid är det väl rimligt att anta att också många företag kämpar med sämre lönsamhet. Vi ser ibland ett och annat varsel om uppsägningar i tidningarna men det är svårt att få en samlad bild.

Men som tur är sammanställer Arbetsförmedlingen varje månad antal varsel inom olika näringsgrenar, se nedan för en graf över hur många personer som drabbats av varsel inom detaljhandeln mellan 2008 och 2011.


Antalet berörda personer av varsel inom detaljhandeln 2008-2011
Som ni kan se är antalet varsel inom detaljhandeln på kraftig uppgång, i juli berördes 1113 personer av varsel - en nivå som vi inte sett sedan den senaste lågkonjunkturen. Och till skillnad från tidigare år så ökar antalet varsel i juli när nivåerna sjönk under den månaden under alla tidigare år i grafen.

Kanske man kan säga att detaljhandeln redan är i lågkonjunktur även om övrig ekonomi inte är påverkad än så länge. Totalt sett i Sverige berördes 2922 personer av varsel i juli  - vilket är en historiskt låg siffra. Det betyder att detaljhandeln stod för 38% av alla varsel i juli månad.

Under lågkonjunkturen 2008 var det den internationella konjunkturen som ledde till att antalet varsel ökade. När nu det mesta pekar på att vi står inför ännu en internationell konjunkturnedgång, blir påverkan sannolikt än större när detaljhandeln redan är försvagad.

6 kommentarer:

 1. Hur stor påverkan har OnOff:s konkurs på det där?

  SvaraRadera
 2. Ja, det lär ju ha påverkat en hel del beroende på vilken månad det kom med. OnOff var ju ett typexempel på ett företag i en överetablerad bransch - det lär säkert komma flera med tiden.

  SvaraRadera
 3. Dock var ju siffrorna upp redan i maj (?), och då var OnOff fortfarande On.

  Blir mer intressant vad som sker nu i augusti-september, när semestern är över och man upptäcker att det inte vänt upp.

  SvaraRadera
 4. En liten andel av OnOff's personal går över till Expert(som köpte diverse butiker). Sedan blir det värre...

  Jag själv driver ett detaljhandelsföretag i en mellanstor svensk stad och lågkonjunkturen har absolut kommit krypande under vårkanten.
  Timmanställda ryker först, sedan snålare bemanning generellt. Alla kostnader som det överhuvudtaget går att spara in på sparas det på, inget är heligt. Naturligtvis så får jag själv arbeta mer och till en lägre timpenning. Det är inte frågan om att göra vinster utan att försöka hålla näsan över vattenytan...

  /Benke

  SvaraRadera
 5. Inkluderas folk från bemanningsföretag i varselsiffrorna? Det är väl generellt dessa (och konsulter) som ryker först. Vet inte hur det är med nyttjande av "Nisse från Manpower" i just detaljhandeln, dock.

  SvaraRadera
 6. Hur korrelerar denna kurva med t ex konjunkturindex eller börsens rörelser? Vore intressant att se en sådan jämförelse.

  SvaraRadera