torsdag 22 september 2011

Ben håller igång dansen

Inte oväntat kom då beskedet igår att FED börjar med "operation twist" för att hålla nere de långa räntorna. Börserna reagerade negativt på beskedet då det redan var mer eller mindre inprisat - och många hade säkert hoppats på en tredje större runda av kvantitativa lättnader.

Nu tänker FED istället byta ut 400 miljarder dollar av det befintliga innehavet till obligationer med längre löptid. Det kommer i första hand hjälpa staten då det motsvarar det ungefärliga lånebehovet det närmaste året. Och då de långa räntorna redan gått ned, dels i förväntan på beskedet, men också på grund av oroligheter i Europa, kommer det också garantera att upplåningskostnaderna blir rekordlåga för den enorma statsskulden.

Det nya programmet lyfter inte aktie- och råvarumarknader eftersom inga nya pengar planerar att tryckas den närmaste tiden, även om inte FED har stängt dörren för ett utökat program längre fram. Men på sikt kan naturligtvis pengar tvingas ut på aktiemarknaden om de långa räntorna förblir lägre än inflationen.

FED vill få fart på utlåningen genom att hålla uppe inflationen och räntorna låga, för vem vill inte låna pengar gratis med en negativ realränta? Men om den underliggande säkerheten fortfarande faller i värde, vilket är fallet på USA;s bostadsmarknad, hjälper inte ens en negativ ränta för att få fart på utlåningen.

Hoppet för både USA och Europa verkar för tillfället vara att Kina och andra utvecklingsländer ska driva efterfrågan. Men problemet är bara att det ännu är långt kvar innan t.ex. Kina kan ta över USA;s roll som den stora konsumenten i världsekonomin.

När nu USA;s problem förvärras kommer också hjulen att rulla långsammare i Kina - förr eller senare. Och kanske börjar vi redan nu se de första tecknen på att ekonomin vänder ner också där: inköpschefsindex för tillverkningsindustrin har nu gått ner tre månader i rad, och ligger för tillfället under 50.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar