onsdag 14 september 2011

Fler osålda villor och fallande priser

Idag kom mäklarstatistik med ny data för augusti månad, de skriver bland annat att prisutvecklingen är "svårtolkad". Antagligen beroende på att de kan se en uppgång med 6% över en månad för bostadsrätter. Men det är inte särskilt intressant med tanke på att trenden fortfarande är fallande för det 3-månaders glidande medelvärdet.


Prisutveckling för bostadsrätter i Sverige(källa Svensk Mäklarstatistik AB)
Fallet sedan våren är ännu inte så stort, men det var inte heller i Danmark till en början - men efter 3 år hade priserna fallit med 30% där. Nu återstår det att se om vi får se en liknande utveckling i Sverige, men mycket talar för att nedgången blir en mycket utdragen process även här.

Mäklarstatistik kom idag även med en inte lika uppmärksammad rapport om deras analys av bolånetaket. De menar att det inte har haft en särskilt stor effekt på bostadsmarknaden. I varje fall inte alls så stor som vissa varnade för vid införandet för snart ett år sedan.

Det konstiga är dock att Mäklarstatistiks eget sifferunderlag visar en helt annan bild. I slutet av denna presentation finns en graf där man jämför prisutvecklingen för villor i kommuner med olika prislägen. Där kan vi se att i den billigaste kommunen har priserna ökat med 13% sedan oktober 2010, medan de fallit med 8,2% och 12,7% i de två kommunerna med ett betydligt högre medelpris(mer än det dubbla).

De priser vi nu får presenterade är dock inte så intressanta med tanke på att utbudet av objekt till salu är rekordhögt. För tillfället finns över 20 000 villor till salu i Sverige vilket är nästan det dubbla mot nivåerna 2009. Om nu svenskar inte längre har råd att betala kontantinsatsen till de uppblåsta priserna, är det bara lägre priser som kan få ner antalet osålda villor.
Villor till salu i Sverige och ökningstakt 12-månader

I grafen ovan kan vi se ökningstakten över ett år för antalet villor till salu på Hemnet. För tillfället är ökningstakten höga 30% men som ni kan se har ökningstakten varit stigande ända sedan början på 2010. Till skillnad mot vad många mäklare hoppas på talar alltså det mesta för att vi precis har börjat den långa resan nedåt.

3 kommentarer:

 1. Visst faller många köpare bort på de alltjämt gällande prisnivåerna sedan kravet på att slanta upp höjdes till 15%. Men jag undrar om inte minst lika mycket bromsolja kommer in i systemet efter SEB:s krav sedan den 7 maj på "sälj först innan du kan få lånelöfte"
  http://www.e24.se/makro/sverige/seb-tvingar-bolanare-att-salja-forst_2796389.e24
  Särskilt som övriga banker i praktiken tycks följa efter enligt mäklare jag talat med.

  Det leder ju till en deadlock-situation som bara kan lösas upp ett fåtal mycket välbärgade, samt förstagångsköpare, särskilt med snälla och solida föräldrar.

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 2. Betalningsanmärkning är en utmärkt uppfinning för att ge företag och banker ett snabbt sätt att säga nej till oönskad kund utan det utdragna (och därigenom kostsamma) tjafs det annars skulle vara.

  Att banken säger åt en att sälja gamla huset först är ett utmärkt sätt att slippa kostsamt tjafs och problem med kunder som lever i den sagobubbla banker blåst upp åt dem.

  Jag har ytterst svårt att tro att en bank skulle krångla om det rörde sig om en kund med sund situation som banken tror på. Eg har ett 5M objekt (som banken antar kommer gå för 4.5M) och önska övervintra krisen i ett 3M radhus.

  SvaraRadera
 3. Ja men frågan är väl om inte SEB;s krav är en konsekvens av bolånetaket. Kanske började de få en del kunder som fick sitta med dubbla boenden när det blev svårare att sälja efter bolånetaket.

  SvaraRadera