torsdag 1 september 2011

Hemmamarknaden viker i Sverige

Idag kom ny data för PMI i Sverige, totalindex hamnade denna gång på 48,7 - ett tapp på 2,2 från föregående månads nivå på 50,9. Det var faktiskt inte lika illa som PMI i juli även om de flesta siffror fortfarande pekar nedåt.  Men då totalindex nu hamnar under 50 så indikerar PMI att vi återigen gått in i en lågkonjunktur.

PMI för Sverige med delindex för orderingång och sysselsättning
Ett delindex i PMI som utvecklats mycket svagt ända sedan tidig vår är orderingången för hemmamarknaden som för tillfället ligger på 42,3 - vilket är betydligt svagare än sist totalindexet passerade 50 i mitten på 2008. Orderingången för exportmarknaden, som inte visas i grafen, har inte alls utvecklats lika svagt utan hamnar i augusti på 48 vilket är en ökning med 1,1 jämfört med föregående månad.

Det är sannolikt den svenska detaljhandelns svaga utveckling som drar ner orderingången för hemmamarknaden. En annan bidragande faktor är den låga försäljningen av nya bostäder vi sett sedan bolånetaket infördes. Det har dels lett till varsel hos många småhustillverkare - men även efterfrågan hos många underleverantörer har med säkerhet påverkats negativt.

Enligt vissa ekonomer borde de fortsatt svaga siffrorna för PMI leda till att Riksbanken inte höjer räntan nästa vecka. Men enligt uppgifter från SR P1 idag så har de flesta räntebeslut de senaste åren tagits långt innan direktionen formellt möts för att sätta räntan. Inte särskilt troligt att de tar hänsyn till den svaga statistiken idag alltså, det lät istället som om de mer eller mindre hade bestämt sig redan för två veckor sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar