onsdag 28 september 2011

Maten blir dyrare

SCB har hunnit med två nya mätpunkter sedan jag sist kollade på importpriserna för mat, har prisinflationen på importerad mat möjligtvis stannat av under sommaren som en effekt av den försvagade konjunkturen?

Nej, under sommaren har importpriserna istället vänt till en närmast parabolisk ökningstakt, och ligger för tillfället på en högre nivå än under den senaste toppnivån innan finanskrisen. Inflationen över ett år för importpriser på mat ligger nu på höga 7,4%, vilket kan jämföras med den nuvarande matinflationen enligt KPI som är strax under 2%.

Då Sverige inte är självförsörjande på mat kommer högre importpriser på mat få ett betydligt högre genomslag på KPI än vad det hade gjort om importen varit lägre. Nu är det svårt att förutse hur stor prisinflation vi har att vänta ute i detaljhandeln, kanske minskar en pressad detaljhandel sina marginaler, men mycket talar ändå för att matinflationen i KPI kommer fortsätta att öka den närmaste tiden.

4 kommentarer:

 1. Alltså, kan man ha inflation på mat? Är det inte prishöjningar du menar

  SvaraRadera
 2. Med matinflation menar jag den del av KPI som kallas "Livsmedel och alkoholfria drycker", och som bidrar till den sammanvägda inflationen.

  SvaraRadera
 3. Tack för en intressant artikel igen, som bygger på riktiga data. Bloggen skulle kunna lika gärna heta "kvalitativt" :-)

  SvaraRadera
 4. någon som vet hur mkt av vår matkonsumtion vi måste importera?

  eller snarare till hur stor grad vi är självförsörjande?

  SvaraRadera