onsdag 21 september 2011

Mer inflation åt britterna

Det sägs att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat. Därför kan man undra om direktionen i Storbritanniens centralbank fått sig en släng av galenskap för idag kan vi läsa om att de planerar fortsätta med kvantitativa lättnader i oktober.

Då styrräntan redan är nära noll anser BOE att nya stödköp av obligationer behövs för att få fart på tillväxten. Det blir ingen utökning av programmet, som för tillfället är på 200 miljarder pund, utan planen är att fortsätta att köpa nya obligationer när befintliga innehav löper ut.

Det brittiska pundet är en ganska liten valuta jämfört med både euron och dollarn, vilket betyder att de nytryckta pengarna får en direkt negativ påverkan på växelkursen. Hur stor påverkan har varit är svårt att säga, men det var t.ex. åtskilliga år sedan den svenska kronan hade en lika fördelaktig växelkurs mot pundet.

Inflation i Storbritannien

Det försvagade pundet har även haft en stor påverkan på inflationen som i augusti ökade till höga 4,5%. Den har varit stigande ända sedan starten av den förra lågkonjunkturen och de kvantitativa lättnaderna startade. Man kan alltså säga att det är befolkningen som får betala priset för centralbankens penningpolitik.

I grafen ovan finns även matinflationen med som är betydligt högre på hela 6,2%, det är antagligen ett bättre mått på hur inflationen känns för den vanliga medborgaren. Och då även Storbritannien har genomfört besparingsprogram för att sanera statsfinanserna, råder det ingen tvivel om att inflationen känns för de allra flesta.

Men som tur är, är det i varje fall billigt att låna pengar.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg, uppenbarligen försöker ledarskapet där borta uppmana folket att låne sig ur krisen.

    Hur botar man en bakfylla? Man dricker mera sprit!

    SvaraRadera
  2. Nästan rysk nivå på den inflationen... Fast där är å andra sidan repan på 6,5% också (tappet mot SEK är ~3-4,1% per år)...

    SvaraRadera