måndag 12 september 2011

Momspengar i sjön

Regeringen förbereder sig inför en stundande sämre konjunktur genom att kasta 5,4 miljarder i sjön - eller rättare sagt: i restaurangägarnas fickor. För det låter bara för bra för att vara sant att sänkt moms på något sätt skulle kunna påverka ungdomsarbetslösheten.

Förhoppningen är väl att sänkt restaurangmoms ska leda till lägre priser vilket leder till att fler går ut och äter. Men lika lite som att ett höjt bensinpris på 10% leder till färre bilresor, kommer inte heller ett sänkt pris på krogen med 10% leda till fler krogbesök.

Och varför skulle restaurangerna ens sänka priset om de inte behöver? Kanske för att konkurrensen tvingar dem till det? Ja, i de bästa av världar; men restauranger konkurrerar inte bara om priset utan också om kvalitén.  Möjligtvis att sänkningen på sikt kan ge förändringar hos de billigaste restaurangerna som konkurrerar om lägst pris.

Vårt grannland Finland har faktiskt nyligen provat att sänka sin restaurangmoms, och mycket riktigt visade det sig att de flesta restauranger inte sänkte priserna alls. Nu har finnarna ännu inte utvärderat sitt försök för att se hur många jobb som skapats - men inte mycket talar för att det blev någon succé.

Finland har dock nyligen också provat ungefär samma sak genom att sänka momsen för frisörtjänster. Tanken där måste väl ha varit att få finnar som sällan eller aldrig(hockeyfrillor?) gick och klippte sig skulle börja gå oftare till frisören när priset sänktes.

Men det inser nog de flesta att de som idag inte har råd att gå till frisören, eller av andra skäl inte vill, inte heller kommer att gå dit med några procents lägre pris. Finland har utvärderat den sänkta frisörmomsen och skillnaderna var, inte oväntat, knappt mätbara.

Frågan är väl hur den svenska regeringen ska kunna utvärdera sitt försök när det nu införs inför en stundande lågkonjunktur. Det mesta talar väl för att om folk blir utan arbete som ett resultat av en kommande lågkonjunktur, kommer många restauranger dra ner på verksamheten trots sänkt moms.

Men det handlar väl antagligen mer om att regeringen kan säga att de gjort något åt ungdomsarbetslösheten inför ett stundande val. Om det har någon effekt eller inte har antagligen mindre betydelse. Men en sak kan vi vara säkra på: statens lånebehov kommer att öka med 5,4 miljarder vid en ny lågkonjunktur.

12 kommentarer:

 1. Ja vinsterna går till resturangägarna vilket är bra, det kommer leda till att dom har råd att anställa flera och expandera.. vi vill ha fler jobb inte billigare mat. herregud. / 1991

  SvaraRadera
 2. För att restaurangägarna ska expandera krävs högre efterfrågan, och om inte priserna sänks så har jag svårt att se hur den ska öka.

  Regeringen får för min del gärna sänka skatterna om de också sänker statens utgifter. Nu riskerar de förlorade skatteintäkterna leda till en större statsskuld på sikt.

  SvaraRadera
 3. Det var ett inslag på dagens eko om detta idag. En pizzabagare i jönköping uttalade sig. Han sa att det var bra för branschen då fusket skulle minska. På frågan om han kommer sänka priserna nu så skrockade han och hänvisade till att han redan hade bra priser. Härligt med skattepengar rätt ner i sjön...

  SvaraRadera
 4. Kanske skälet inte alls är att skapa fler jobb. Kan orsaken inte vara att mer jämställa konkurrensen mot dom som inte betalar moms alls för en del av sin försäljning.
  Samma angående frisörerna,där skattesmitning är vanligt.

  SvaraRadera
 5. Vi kanske skall sänka byggmomsen också för där har vi den andra genomkorrupta branschen.

  Maffian är verksam inom både bygg och restaurangbranschen och detta är ju snudd på beställningsjobb.

  SvaraRadera
 6. Det gäller ju i stort sett alla branscher där privatpersoner köper tjänster att det inte riktigt går ihop hur mycket man kan tänka sig att betala och hur mycket som behövs för att verksamheten ska gå runt. Dessa är ju också de typiska svartbranscherna: snickare, frisör, bilmeck, (lunch)restaurang, städning, taxi.
  Eftersom de är delvis svarta så är det ju redan lågskattade kan man ju säga. Då är det bättre att försöka göra det vitt med hjälp av en lägre skatt. En viss del av pengarna kommer ju då tillbaka.

  Dessutom är dessa branschers största konkurrent inte en annan firma, utan att kunden inte köper någon tjänst alls. Varför skulle inte lägre skatt då kunna skapa expansion?

  SvaraRadera
 7. Folk måste äta, och en stor del av restaurangernas omsättning är veckoluncherna. Om lunchen kostar 69 kr eller 79 kr har ingen avgörande betydelse. Restaurangen behöver inte mer folk än tidigare men tjänar 13% mer per såld lunch utan att förändra något alls. "Tack korkade staten".

  SvaraRadera
 8. I grunden borde det vara bra att tjänster blir billigare= högre efterfrågan
  detta borde leda till minskad arbetslöshet då efterfrågan på arbetskraft är låg.

  Frågan är om staten skall bestämma VAD som skall subventioneras? byggarbete? frisör? restaurang?

  Att man nu valt ut tex ROT och RUT avdrag samt restaurang är säkert för att det finns stora svart pengar i dessa brancher- i princip blir det inga kostnader för staten då skatteintäkterna ökar..

  Har hört att det är svårt att finna svartjobb för byggarna nuförtiden......

  /R

  SvaraRadera
 9. Ge hellre pengarna till lärarna som sliter ihjäl sig för skitlöner. _Där_ har ni Sveriges framtid. Inte i någon sketen pizzabagare som nu kommer att kunna köpa sig en ännu finare BMW.

  /Palle

  SvaraRadera
 10. 23.07: matlåda eller macka är alternativet.

  SvaraRadera
 11. Pizzabagare slår redan in det mesta som "take-away" och där är det redan 12% moms så det blir ingen skillnad.

  Förövrigt är inte stimulansåtgärder någon rättvisetävling på vanligt svenskt avundsjukemanér. Oavsett var pengarna hamnar kommer de ut i ekonomin vilket är mycket mer effektivt ur samhällsekonomiskt perspektiv än att staten håller i dem. Vill man att resurser används riktigt ineffektivt så ska man ge dem till politiker....

  SvaraRadera
 12. Om vi inte ska subventionera restaurang-mat, varför ska vi subventionera vanlig ICA-mat då? ICA-butikerna drar redan nu in enorma vinster. Kan inte minnas att speciellt många restauranger gör detsamma.

  Med samma logik kan man tycka att folk kan odla sin egen mat.. Både samhället och miljön borde tjäna på att folk pysslar med det som de är bäst på, och köpa resten.

  SvaraRadera