måndag 19 september 2011

Småhusproducenter klagar

Småhusproducenter har idag klagat på Riksbankens räntehöjningar, eller för att vara mer korrekt: kommande räntehöjningar. Det är inte så konstigt att man är oroad, för när orderingången gått ner med 30% är det inte längre bara en fråga om lönsamhet, utan också om överlevnad.

Men faktum är att reporäntan är historiskt låg och Riksbankens uppgift är att upprätthålla ett fast penningvärde. Om den underliggande inflationen ökar kommer också räntan att öka, hög inflation och låg ränta är på sikt mycket farligare än tillfälliga problem för en bransch som baserat sin verksamhet på exponentiell kredittillväxt till allt lägre räntor.

Kanske är problemet att småhusproducenterna ätit en och annan gratis lunch för mycket under den glada kreditbubblan. Bara det funnits en bit åkermark att bygga på, har husen, mer eller mindre, sålt sig själva till allt högre vinster. När nu kreditkranen är strypt får vi antagligen mer konkurrens om de köpare som finns kvar - och på sikt lägre priser.

Att det är lägre aktivitet i byggbranschen börjar nu också märkas i officiell statistik: EuroStat släppte idag sitt byggindex där Sverige hamnar långt under snittet för EU. I Sverige föll byggindexet med 10,2% i juli jämfört med samma månad förra året, genomsnittet för EU låg på +0,2%.

Om det är starten av en ny trend återstår att se, men det är väl rimligt att anta att en lägre kredittillväxt också leder till en lägre aktivitet i byggbranschen.

2 kommentarer:

 1. Japaner, japaner, japaner behöver nya bostäder efter tsunamin.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_sundsvall?title=svenska_trahus_kan_hjalpa_japan&videoid=1984711

  Men det är inte odelat happy end i den korta filmsnutten.

  Aktiepohlman

  SvaraRadera
 2. Bolånare lånar inte för reporänta.

  Bankernas "marginal" är historikt hög.

  KF

  SvaraRadera