torsdag 13 oktober 2011

Stabila prisnedgångar

Idag kom Mäklarstatistik med ny statistik för bostadsmarknaden i Sverige, de skriver bland annat att priserna går svagt nedåt: bostadsrättspriserna har fallit med 1% över ett år och villapriserna med 2%. Det kanske låter odramatiskt men vi får gå ganska långt tillbaka i tiden för att hitta jämförbara perioder där bostadspriserna inte ökat över ett år.

Prisutveckling för villor i Sverige((källa Svensk Mäklarstatistik AB)
Den prisstatistik som presenteras nu är egentligen ganska ointressant, det hade varit mer intressant att se hur många försäljningar som egentligen sker för tillfället. Om antalet transaktioner är långt under det normala så är sannolikheten hög för att statistiken hålls uppe av lättsålda och högt prissatta premiumobjekt.

Villor till salu i Sverige och ökningstakt 12-månader
Ett sätt att se hur lättsålda villorna är till dagens priser är att titta på Hemnet;s statisk över antalet objekt ute till försäljning. Även om det är en högst ovetenskaplig metod så ger det ändå en fingervisning om hur bostadsmarknaden utvecklar sig.

Antalet villor ute till försäljning har förvisso minskat något på sista tiden, men ökningstakten över ett år är fortfarande ökande och ligger för tillfället på 34%. Det mesta talar alltså för att köpare och säljare ligger långt ifrån varandra och att ett större prisfall är att vänta.

Att vi börjar se lägre bostadspriser är inte särskilt förvånande med tanke på att tillgången till krediter hela tiden minskar. Det senaste är att vissa banker börjat införa krav på att 25% av köpeskillingen ska betalas kontant, vilket skulle betyda ca en halv miljon kronor för att köpa en snittvilla i Sverige.

Bankerna inför sannolikt hårdare regler för att värja sig mot framtida boprisfall men också för att säkra sin likviditet. När banken säljer vidare säkerställda obligationer på den privata marknaden får de enligt regelverket bara baka in säkerheter upp till maximalt 75% av marknadsvärdet.

Det är alltså ingen slump att nivån råkar hamna på just 75% och inte 80%: bankerna vill för tillfället minimera risken - till skillnad mot för bara något år sedan då flera banker tävlade om att ha högst belåningsgrad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar